Costurile incluse in DAE

Dobanda anuala efectiva exprima sub forma procentuala costul total al unui credit. Acesta este un concept impus atat in Uniunea Europeana, cat si Statele Unite, fiind implementat pentru a permite consumatorilor sa compare usor costul creditelor.

Bancile includ in Dobanda Anuala Efectiva (DAE)  costul cu dobanda, comisioanele platite in momentul acordarii creditului, comisionele de analiza a dosarului  de credit, comisioanele lunare sau anuale. De asemenea, in cazul in care contul a fost deschis doar in vederea derularii creditului, mai sunt incluse costurile cu administrarea contului current.

Anumite credite pentru a putea fi contractate sunt  conditionate de incheierea  unor asigurari (de viata sau de imobil), de exemplu pentru creditele ipotecare, astfel  costul acestora obligatoriu va fi inclus de catre banca  in DAE.Insa, daca primele de asigurare nu pot fi estimate de creditor, legea permite bancilor sa nu includa in DAE costul cu asigurarile. De aceea, este recomandat sa intrebati la banca daca sunt asigurari obligatorii ce trebuie incheiate si daca sunt incluse in DAE.

Anumite costuri nu se includ insa niciodata in DAE, cum ar fi:
– comsionul de rambursare anticipata;
– comisionul de penalizare in caz de intarziere;
– costurile cu serviciile optionale.

Articole similare

Comentariul tau aici