Costurile stocurilor

Aproape orice agent economic detine stocuri – de la produse de papetarie pana la stocuri de materii prime, materiale, semifabricate si produse finite in cazul firmelor de productie.

Pentru o firma este important sa cunoasca care sunt costurile detinerii de stocuri peste nivelul consumului in productie precum si pierderea asociata unui blocaj in productie determinat de lipsa acestora. Este dispusa firma sa renunte la castigurile care ar putea fi generate daca blocajul nu s-ar fi produs pentru a salva costurile de detinere a unui extra stoc ?

Care sunt costurile stocurilor ?

1. costurile detinerii stocurilor :

– costuri de depozitare si manipulare;

– asigurare;

– costuri asociate : furtului, invechirii, deteriorarii di diverse cause;

2. costuri legate de aprovizionare :

– costuri aferente comandarii stocurilor;

– costuri de livrare;

3. costuri legate de lipsa stocurilor necesare productiei

Acesta sunt niste costuri de oportunitate, adica costuri reflectate de castigurile pierdute ca urmare a imposibilitatii derularii productiei generate de lipsa acestora.

In cazul lipsei stocurilor necesare productiei se pierde castigul care rezulta din vanzarea produselor finite, se pot genera costuri supimentare datorita incercarilor de a obtine materiile prime in regim de urgenta (furnzorii vor solicita preturi mai mari pentru astfel de livrari in ultimul moment). De asemenea se irosesc cheltuielile indirecte , cum este amortizarea – care apar indiferent de nivelul productiei.

Marile companii cu experienta si istoric in domeniul productiei si-au stabilit sisteme foarte clare de urmarire a stocurilor. Multinationalele, constentizand importanta acestei probleme si-au format departamente specializate in cadrul carora angajatii urmaresc permanent nivelul stocurilor si cand acesta scade automat sub un anumit nivel laseaza comenzi catre furnizori.

Comenzile trebuie sa tina cont de faptul ca :

a) daca ordinul de achizitie este plasat prea tarziu s-ar putea ca bunurile sa ajunga prea tarziu si atunci productia sa se opreasca;

b) daca ordinul este plasat prea devreme firma va trebui sa suporte niste costuri suplimentare de stocare;

In cele din urma decizia este a entitatii : ce risc este dispusa sa isi asume ? si in functie de aceasta decizie rezulta si politica de gestionare a stocurilor.

Articole similare

Comentariul tau aici