Credite bancare garantate de stat

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Avand in vedere boom-ul economic din ultimii ani, companiile din Romania nu au fost foarte preocupate de gasirea unor alternative la modalitatile clasice de obtinere a finantarii.In acest fel, ne explicam ca nivelul garantiilor pe care statul le-a acordat prin FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii) a fost destul de redus pana in acest moment.

  Astfel, la sfarsitul 2008, FNGCIMM avea in sold peste 2500 de credite garantate, la care valoarea garantiilor era de 910 milioane de lei (la o valoare a soldului creditelor de peste 1700 lei) – rezulta o valoarea a acoperirii creditelor cu garantii ale Fondului de putin peste 50%

  Se pare ca in anul 2008 au fost acordate garantii FNCGIMM pentru aprox. 1800 de credite.
  De la infiintare (2001) FNGCIMM a acordat garantii pentru peste 5700 de credite.

  Totusi, in contextul economic actual (in care valoarea activelor si a garantiilor s-a diluat foarte mult si bancile prefera garantiile cat mai lichide pentru acordarea creditelor) – garantarea creditelor de catre FNGCIMM poate sa devina un instrument foarte important de lucru pentru firme.

  Ce trebuie sa stim atunci cand ne gandim la garantarea unui credit pe care vrem sa-l contractam cu garantii de la FNGCIMM?

  In primul rand este foarte important de stiut ca nu toate bancile acorda credite garantate in acest fel. Lista bancilor care au incheitae conventii cu FNGCIMM este:
  Alpha Bank
  Banca Comerciala Romana
  Banca Comerciala Carpatica
  Banc Post
  Banca Romana pentru Dezvoltare
  Banca Romaneasca
  Banca Transilvania
  CEC
  Banca Leumi Romania
  Eximbank
  Credit Europe Bank
  ING Bank
  Libra Bank
  Romanian International Bank
  Romexterra Bank
  Unicredit Tiriac Bank
  Volksbank Romania
  OTP Bank Romania
  Banca C.R. Firenze Romania

  Apoi, este important de vazut care este sistemul de acordare.
  In mare aceste sisteme se impart in doua tipuri:

  – One Stop Shop – caz in care acordarea creditului cu garantia FNGCIMM se rezolva doar la banca – astfel, banca urmand sa se ocupe de obtinerea garantiei fondului, iar clientul semneaza toata documentatia la Banca Transilvania
  – Obtinerea creditului este conditionata de semnarea prealabila a Conventiei de Garantare a Fondului – acesta modalitate implicand mai multe drumuri, atat la banca , cat si la Fond

  Dupa stiinta noastra, doar credite acordate de Banca Transilvania si BRD sunt in sistem One Stop Shop. Avest aspect este destul de impoartant, pentru ca in felul acesta puteti evita procese birocratice inutile.

  Garantia FNGCIMM se plateste separat
  Nimic nu este gratis, si nici Garantia Fondului nu este o exceptie, astfel pentru acordarea acesteia va trebui sa platiti un comision de garantare (care va acoperi riscul Fondului) – de regula aceste comision este de 2,5% din valoarea Garantiei (insa in anumite conditii poate ajunge si la 1,5%).

  Fondul nu garanteaza toata valoarea creditului.
  Astfel, in cel mai fericit caz FNGCIMM va acoperi 80% din valoarea creditului, iar pentru diferenta compania va trebui sa aduca garantii materiale proprii.
  Experienta practica ne arata ca in medie garantiile Fondului acopera doar 50% din valoarea creditului.

  Companiile care solicita garantii trebuie sa indeplineasca conditii de eligibilitate impuse de Fond. De regula aceste conditii sunt conditiile generale pe care le impuns si bancile.
  Aceste conditii pot sa cuprinda:
   minim 2 ani de activitate, de la data inmatricularii firmei
   conform ultimului bilan contabil semestrial si/sau anual, evolutia cifrei de afaceri este una pozitiva
   firma inregistreza profit din exploatare
   firma nu inregistreaza datorii la stat

  In ce priveste avantaje, care sunt evidente pentru firmele care nu au posibilitatea sa aduca garantii materiale la 100% din valoarea unui credit, este important de mentionat ca in cazul creditelor garantate, majoritatea bancilor practica dobanzi mai mici decat in cazul altor tipuri de produse.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: