Cum folosesti Registrul jurnal si jurnalele pe feluri de operatiuni

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

  Registrele obligatorii includ atat Registrul-jurnal, cat si Registrul-inventar si Cartea mare.

  Registrul-jurnal este un document contabil in care inregistrezi cronologic toate operatiunile economico-financiare pe care le efectuezi la nivel de entitate. Poti recapitula operatiunile de aceeași natura, realizate in acelasi loc de activitate (de exemplu: atelier, sectie etc.), intr-un document centralizator, denumit jurnal auxiliar; acesta sta la baza înregistrarii în Registrul-jurnal (O 2634/2015).

  Registrul jurnal

  In aplicatia software financiar-contabila CIEL Gestiune comerciala V7 poti accesa jurnalul din RAPOARTE -> Contabilitate -> Registrul jurnal.

  a

  Important! Daca vrei sa faci o verificare suplimentara, este necesar sa ai in vedere faptul ca totalul registrului jurnal pe luna curenta trebuie sa coincida cu rulajul lunii curente pe balanta.

  In exemplul de mai jos poti observa ca totalul registrului jurnal este 457.240 lei.

  b

  In balanta aceleiasi luni, totalul rulajului lunar este identic: 457.240 lei.

  c

  Jurnalele pe feluri de operatiuni

  Din diverse motive care tin in principal de arhivarea operatiunilor, este necesar sa intocmesti si sa arhivezi jurnale pe feluri de operatiuni.

  In cea mai performanta aplicatie software financiar-contabila CIEL V7 generarea lor este posibila din RAPOARTE -> Gestiune -> Jurnal contabil.

  In aplicatia software sunt disponibile urmatoarele jurnale presetate:

  ·         Jurnal cumparare

  ·         Jurnal vanzare

  ·         Jurnal banca

  ·         Jurnal casa

  ·         Operatiuni diverse

  ·         Jurnal inchidere

  ·         Sold initial

  d

  Daca nu regasesti un jurnal de care ai nevoie in aceasta lista, ai posibilitatea sa il creezi.

  Este foarte important sa ai in vedere ca suma rulajelor din aceste registre individuale sa corespunda cu totalul din registrul jurnal.

  In exemplul de mai sus avem doar jurnale: jurnalul de vanzari si jurnalul pentru operatiuni diverse, totalurile lor insumate fiind 241.240 lei + 216.000 lei = 457.240 lei.

  Jurnal vanzari:

  e

  Atentie! Jurnalul de vanzari generat in acest mod nu este acelasi lucru cu jurnalul de vanzari pe care il intocmesti in scopuri fiscale; acel jurnal se genereaza in alt mod.

  Jurnalul de vanzari este un jurnal contabil, cu notele contabile efectuate pentru a inregistra vanzarile din perioada respectiva.

  Jurnal operatiuni diverse:

  f

  Depinde de tine modul in care iti organizezi structura pe jurnale si cum consideri ca este cel mai adaptat sa arhiveaze tranzactiile contabile.

  Cea mai performanta solutie software financiar-contabila CIEL V7 iti ofera flexibilitate in configurarea acestor jurnale permitand adapatarea lor in functie de nevoile tale.

  Logo Ciel

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: