Cum functioneaza functia financiara PV in Excel?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Functia PV returneaza valoarea actuala (present value) aferenta unei sume investite sau depozitate la banca, prin plati periodice, in conditiile unei rate constante a dobânzii. Aceasta caculeaza valoarea prezenta a unei sume investite, adica valoarea curenta a unei serii de plati viitoare. Se utilizeaza pentru a determina daca valoarea de revenire a unei anumite investitii este favorabila sau nu, tinand cont de costul initial al investitiei.

Ghidul Excel / Word pentru contabili – click AICI

Elementele componente ale acestei functii sunt:

  • Rata dobanzii – este procentul de dobanda perceput pentru o anumita perioada;
  • Numar de perioade – este numarul total de plati periodice;
  • Marimea platii – este valoarea platii facute in fiecare perioada;
  • Valoarea viitoare – este suma toata care se dorecte a fi realizata dupa ultima plata;
  • Tipul – este parametru care semnifica faptul ca plata se face la inceputul perioadei (1) sau la sfarsitul perioadei (0).

Exemplu practic: O entitate doreste sa contracteze un imprumut pentru o perioada de 10 ani cu o rata anuala a dobanzii de 20%. Entitatea urmeaza sa plateasca lunar o rata de 100.000 lei. Costul anuitatii perceput de banca este estimat la 20.000.000 lei. Regasiti mai jos calcului valorii prezente cu ajutorul functiei PV. Pentru a introduce corect datele, in partea de sus a documentului efectuati click pe (Fx) si cautati functia PV, apoi urmariti instructiunile aplicatiei Excel.

screenshot_2

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare