Cum pot recupera angajatorii 41,5% din salariul angajatilor incepand cu 1 iulie 2020?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Care sunt angajatorii care pot recupera 41,5% din salariu de la stat ?

Daca în perioada stării de urgență sau alertă:

 • angajatorii au avut angajati in somaj tehnic 75% platit de stat sau
 • angajatorii au suspendat contractele de munca ale angajatilor in baza art. 52 alin. (1) lit. c) Codul muncii ( in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare) si nu au beneficiat de indemnizatia de la stat.

pot beneficia de un ajutor astfel:

 • beneficiu: decontarea unei procent de 41.5% din salariul de baza brut , plafonat insa la 41,5% din salariul mediu brut adica 41,5% * 5.429 lei =2.253 lei
 • durata: trei luni

Important! Prevederile se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării CIM de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă și au beneficiat fie de indemnizație de somaj de la stat, fie de somaj tehnic suportat de angajator (art 53 Codul muncii).

Nota. Cele 15 zile sunt zile calendaristice.

Obligatii:

 • angajatorii au obligația pastrarii angajatilor pana la data de 31.12.2020, exceptand lucrătorii sezonieri.Nu se aplică în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.

Procedura de recuperare

1. Angajatorii vor plăti integral angajaƫilor salariul care li se cuvine pentru luna respectivă. Presupunem că se plăteşte salariul în 10 iulie, pentru luna iunie 2020.

2.Până la data de 25 a lunii următoare (25 iulie), firma va depune declaraƫiile fiscale şi va efectua plata obligaƫiilor aferente.

3. În perioada 1- 25 a lunii următoare celei la care se referă veniturile (adică 1-25 iulie, pentru veniturile aferente lunii iunie) vor depune, prin mijloace electronice, la AJOFM, o  documentaƫie formată din : cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, o declaraƫie pe propria răspundere şi o a listă a persoanelor care beneficiază de această sumă.

În declaraƫia pe propria răspundere, firma declarantă va trebui să bifeze după caz că :

 • angajaţii au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de somaj indemnizat de stat (75%).
 • angajaţii au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat şomaj tehnic suportat de firmă;
 • au avut o durată a suspendării convenţiei individuale de muncă încheiate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de prevederile art. XV din OUG nr. 30/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 59/2020;
 • angajatorul a îndeplinit obligaţiile declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea;
 • angajatorul nu a optat pentru continuarea şomajului tehnic şi după data de 31 mai 2020 în domeniile afectate de restricţii;
 • angajatorul nu se află în una din situaţiile următoare : nu sunt instituţii şi autorităţi publice şi nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Modelul fiecărui document în parte este prevăzut de Ordinul 457 publicat în MOF 481 din 05.06. 2020.

Modelele documentelor pot fi gasite dand click pe linkurile de mai jos:

Model cerere

Lista persoanelor

Declaratia pe propria raspundere

4.Decontarea sumelor de către AJOFM se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori, a obligaţiilor declarative şi de plată aferente salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

Plata sumelor se face prin virament în conturile bancare ale angajatorilor.

Angajatorii îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea şi pentru veridicitatea datelor înscrise în documentele care se depun la AJOFM.

Articole similare

3 Thoughts to “Cum pot recupera angajatorii 41,5% din salariul angajatilor incepand cu 1 iulie 2020?”

 1. Gigi Toma

  Bună ziua,

  Noi am continuat șomajul tehnic și în iunie, dar de pe 15.06 nu am mai avut suport legal (CAEN-ul nostru fiind exclus din listă) și de atunci am reactivat contractele de muncă ale angajaților.
  Putem beneficia de acest ajutor de 41,5%? E destul de ambiguă exprimarea în lege…

  Mulțumesc frumos!

 2. Gabi G

  Buna ziua

  Imi puteti spune mai exact care sunt mijloacele electronice prin care se pot transmite documentele pentru recuperarea sumei de 45,50 % ( conf. OUG 92/2020), fiindca nu am regasit nicaieri o precizare concreta, iar pe site-ul aici.gov.ro nu apare decat somajul tehnic si celelalte indemnizatii.

  Va multumesc anticipat !

  1. XYZ

   E vorba de 41,5 % iar dacă scrieți cifra aceasta in rubrica destinată căutărilor pe aici.gov o sa va redirecționeze la procedura respectiva

Comentariul tau aici