Cum poti sa iti delimitezi mai bine cheltuielile deductibile de cele nedeductibile

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

  Daca esti platitor de impozit pe profit, finalul de trimestru presupune ca trebuie sa revizuiesti toate cheltuielile si veniturile in vederea stabilirii deductibilitatii lor si a calcularii impozitului pe profit trimestrial.

  Trebuie sa efectuezi calculul, declararea si plata impozitului trimestrial, pana la data de 25 (inclusiv) a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I – III. Spre deosebire de acestea, efectuezi definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal pana la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie a anului urmator.

  Prin exceptie, poti opta pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care trebuie sa efectuezi plata impozitului anual este data de 25 martie. Tot atunci vei avea si scadenta declaratiei privind impozitul pe profit.

  Ce se poate face pentru a fi mai usor calculul impozitului la aceste date scadente ?

  Aplicatiile software financiar-contabile CIEL iti ofera un ajutor in acest sens:

  • In aplicatia software financiar – contabila CIEL Conta V7, pentru conturile de venituri si cheltuieli poti seta anumite procente de deductibilitate, precum si un cont contabil asociat. Astfel, cand calculezi cheltuiala nedeductibila, procentul definit se va prelua automat, asa cum poti vedea mai jos :

  1

  • De asemenea, poti defini conturi analitice separate pentru inregistrarea cheltuielilor nedeductibile stabilite in momentul inregistrarii. Astfel, iti este mai usor la final de trimestru sa identifici, la o verificare simpla a balantei, toate cheltuielile nedeductibile.
  • In aplicatia CIEL Conta V7 poti genera inclusiv declaratia anuala 101, din Rapoarte -> Contabilitate -> Declaratii fiscale  -> Declaratia 101:

  2

  Declaratia se poate configura asa cum observi mai jos.  In plus, ai posibilitatea de a edita formulele de calcul :

  3

  Cand generezi declaratia ai optiunea de a o exporta in format excel:

  4

  Daca ai ales sa o exporti in format excel, aplicatia software financiar – contabila iti permite sa efectuezi o verificare si in acest format. Iata un extras din fisierul excel de export:

  5

  Citeste si :

  6 pasi prin care te asiguri ca nu ai omis nimic la inchiderea de luna

  Cateva masuri de siguranta in utilizarea datelor din aplicatiile de contabilitate

  Logo Ciel

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: