Cum se corecteaza declaratiile fiscale ?

Declaratiile fiscale se pot corecta prin depunerea de rectificative sau prin exceptie , corectarea prin declaratia urmatoare (exceptiile sunt declaratia 300 si formularele pentru impozitele care se stabilesc prin autoimpunere sau retinere la sursa ). Nu exista un numar limita privind numarul de rectificative care se poate depune pentru o anumita declaratie.

Rectificativele se intocmesc utilizand aceleasi formulare cu declaratiile initiale, insa se bifeaza cu „x” caseta prevazuta in acest scop, dupa care se completeaza toate datele si informatiile prevazute in formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

Prin exceptie, decontul de TVA (formular 300) se corecteaza prin completarea randului de regularizari din decontul lunii in care au fost operate corectiile.

Declaratia 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”

– se corectează de către contribuabili prin bifarea cu „X” în caseta „Declaraţie rectificativă” aflată pe prima pagină a formularului.

Declaraţia rectificativă se completează integral, înscriindu-se toate datele şi informaţiile prevăzute de formular, inclusiv cele care nu diferă faţă de declaraţia iniţială.

• Declaratia 710 „Declaraţie rectificativă”

– se utilizează pentru corectarea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor stabilite de către plătitori prin autoimpunere sau cu regim de reţinere la sursă, declarate prin formularele 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, 102 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor speciale” şi 103 „Declaraţie privind accizele”.

În cazul în care se corectează obligaţii fiscale care se referă la aceeaşi perioadă de raportare, pentru fiecare obligaţie se completează în acelaşi formular câte un tabel generat cu ajutorul programului de asistenţă. Pentru obligaţii fiscale care privesc perioade de raportare diferite se va completa câte un formular pentru obligaţiile fiscale aferente fiecărei perioade de raportare.

• Declaratia 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit”

Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular ca şi declaraţia iniţială, înscriind „X” în spaţiul special prevăzut în acest scop.

• Formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată”

-corectia se efectueaza prin înregistrarea sumelor la rândurile de regularizări din decontul lunii în care au fost operate corecţiile.

• Declaraţiile informative – formularele 394 şi 390 VIES

– pentru declaratia 394, în cazul în care, după depunerea acesteia, contribuabilii constată existenţa unor omisiuni în datele declarate iniţial sau în cazul în care una ori mai multe facturi sunt emise în cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzacţiei după data depunerii declaraţiei, se va depune o nouă declaraţie corect completată, care înlocuieşte declaraţia informativă depusă iniţial.

– declaratia 390 VIES se rectifică prin depunerea unei noi declaraţii, pe acelaşi format, bifând căsuţa corespunzătoare de pe formular. Se completează câte o declaraţie rectificativă pentru fiecare perioadă de raportare pentru care se operează rectificări.

• Corectarea declaraţiilor de impunere a veniturilor persoanelor fizice, formularele 200, 201, 204, 205, 221 şi 224

– Corectarea acestor declaratii se face ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia anterioară prin bifarea cu „X” a căsuţei special prevăzută în formular în acest scop şi completarea tuturor datelor din declaraţia iniţială, inclusiv a celor declarate corect.

Articole similare

Comentariul tau aici