Cum se poate ca peste 820.000 de persoane fizice sa aiba restante la Fisc?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

O statistica recenta arata ca la data de 31.07.2024, in Romania existau :

  • 705.432 contribuabili persoane fizice care înregistrează obligații fiscale principale restante sub plafonul de 5.000 lei, în cuantum de 0,6 mld. lei, din care 0,45 mld. lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 0,15 mld. lei reprezintă obligații fiscale accesorii si
  • 122.311 contribuabili persoane fizice care înregistrează obligații fiscale principale restante al căror cuantum depășește plafonul de 5.000 lei. Cuantumul obligațiilor fiscale restante la data de 31 iulie 2024 datorate de contribuabilii persoane fizice care se încadrează în această condiție se ridică la 6,1 mld. lei, din care 4,2 mld. lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 1,9 mld. lei sunt obligații fiscale accesorii.

In statistica sunt incluse persoanele fizice, inclusiv cele care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Avem asadar 827.743 persoane fizice care nu si-au platit la timp datoriile la stat. La ultimul recensamant populatia Romaniei era de 19 milioane de locuitori. Raportat la acesta cifra, reiese ca 4,35 % din populatie nu isi plateste taxele. Procentul este mult mai ingrijorator fiindca in cei 19 milioane de locuitori se includ si copiii, pensionarii, salariatii care nu desfasoara si alte activitati care sa le aduca venit sau nu inregistreaza nici macar venituri pasive (dobanzi, dividende).

Exista asadar restante in valoare de 6,7 mld lei provenind doar de la persoanele fizice.

Ce concluzii putem desprinde?

  • in randul persoanelor fizice exista o informare și educație fiscală insuficientă: mulți cetățeni nu sunt suficient de bine informați despre obligațiile lor fiscale sau nu înțeleg consecințele neplății acestora.
  • exista un nivel scazut de conformare voluntara, fie din lipsă de incredere in guvern sau in modul în care sunt folosite fondurile publice fie din lipsa respectului pentru lege.
  • exista un anumit procent de persoane fizice care nu își plătesc taxele deoarece pur și simplu nu au resursele financiare necesare
  • eficiența scăzută a sancțiunilor: dacă sancțiunile pentru neplata taxelor nu sunt suficient de severe sau nu sunt aplicate în mod consecvent, acest lucru poate încuraja neconformarea fiscală
  • lacune în sistemul de colectare a taxelor

Faptul ca Fiscul nu poate colecta banii respectivi mai arata ceva : lipsa conturilor bancare sau a disponibilitatilor in conturile bancare ale respectivelor persoane. In cazul unei persoane fizice care nu isi plateste taxele, Fiscul se indreapta in primul rand asupra conturilor bancare pe care instituie poprire. In lipsa unui cont bancar, acest instrument devine inutil.

Potrivit unui studiu publicat de Asociatia Romana a Bancilor, cea mai ridicată pondere a românilor care nu au conturi curente se înregistrează în rândul persoanelor cu educație scăzută, venituri reduse și cu vârsta de peste 65 de ani, în pofida gratuității contului curent de plăți de bază. În funcție de rezidență, 82% din populația din mediul urban deține produse și servicii bancare, comparativ cu 60% dintre adulții din mediul rural.

În topul motivelor pentru care persoanele nu dețin un cont curent, 37% dintre respondenți afirmă că au venituri prea mici, 20% dintre ei sunt plătiți în numerar, 18% subliniază că toate plățile sunt realizate în numerar, iar 7% nu îl consideră util.

Pentru acesti contribuabili Fiscul a propus o amnistie fiscala, printr-un proiect publicat in data de 02.09.2024.

Concluziile de mai sus sugerează insa că este necesar să se abordeze problema prin măsuri complexe, inclusiv reforme administrative, educație fiscală, creșterea transparenței guvernamentale și îmbunătățirea mecanismelor de aplicare a legii si mai putin prin amnistii fiscale care creeaza un precedent periculos. Amnistia aduce pe termen scurt niste bani la buget, insa nu rezolva problema de fond dare se va perpetua si chiar se va accentua.

Citeste si:

Proiect MF 02.09.2024: noua amnistie fiscala, bonificatie 3%

Ce solutii are Fiscul pentru recuperarea taxelor neplatite?


Capcana amnistiilor fiscale: favorizeaza inechitatile si submineaza sistemul fiscal

bifa

Articole similare

Comentariul tau aici