Cum se pot asigura PFA-urile pentru a beneficia de concedii medicale si indemnizatii pentru concediile medicale ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

PFA-urile, prin activitatea pe care o desfasoara, datoreaza impozit pe venit si in functie de anumite plafoane ale veniturilor obtinute mai pot datora CAS si CASS.

Am scris detaliat aici despre taxele datorate de PFA-uri in 2023: Noutati fiscale pentru PFA -in vigoare din 2023

Spre deosebire de salariati, care sunt automat asigurati pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, PFA-urile nu sunt asigurate implicit si astfel nu pot beneficia de concedii medicale platite, decat daca opteaza pentru o asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Aceasta optiune se exercita prin incheierea unui contract de asigurare pentru concedii si indemnizarii de asigurari de sanatate cu casa de asigurari de sanatate.

Contractul de asigurare

Contractul se încheie între persoana interesată sau, după caz, de persoana împuternicită de către aceasta în acest sens și casa de asigurări de sănătate.

Contractul de asigurare pentru concedii și indemnizații se incheie cu casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență ca persoane asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în baza declarației fiscale depuse în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Exista un model standard al contractului de asigurari sociale. Contractul astfel incheiat constituie titlu de creanță și devine titlu executoriu la data la care creanța bugetară este scadentă.
Dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane care se asigura prin contract este condiționat de plata unei contribuții pentru asigurarea pentru concedii și indemnizații în cotă de 1%, aplicată asupra venitului lunar înscris în contractul de asigurare care se face venit la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Venitul inscris in contract este venitul lunar sau, după caz, media lunară a venitului înscris în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate care nu poate fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată și nu poate depăși valoarea a de 3 ori a acestuia.

Asadar, in anul 2023, acest venit poate fi cuprins intre 3.000 lei si 9.000 lei.

Modelul contractului este reglementat de Ordinul nr. 345 din 8 august 2006 privind aprobarea modelului contractului de asigurări sociale de sănătate– modelul se regaseste AICI.

Plata contributiei

Plata contribuției se realizeaza lunar, prin aplicarea cotei asupra venitului lunar ales înscris în contract, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează.

Contractul de asigurare pentru concedii și indemnzații de asigurări sociale de sănătate încetează din inițiativa casei de asigurări de sănătate, dacă asiguratul nu achită contribuția la bugetul FNUASS pe o perioadă de 2 luni consecutive.
Contractul încetează începând cu luna următoare celei până la care s-a plătit contribuția.

Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical de care poate beneficia PFA?

Baza de calcul al indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.

In cazul în care stagiul de asigurare este mai mic de 6 luni baza de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare, sau, după caz, venitul lunar din prima lună de asigurare .

Articole similare

Comentariul tau aici