Cum se stabileste pretul unui produs?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Exista mai multe strategii de stabilire a pretului unui produs al unei companii. Alegerea facuta depinde foarte mult de contextul in care opereaza firma. In calitate de contabili, daca primim o solicitare pentru exprimarea unei opinii privind cea mai potrivita strategie, putem avea in vedere observatiile de mai jos :

  — Strategii pornind de la cost : aceasta este strategia care se aplica natural si implica stabilirea pretului produsului pornind de la costul de productie si adaugand o marja.

  Astfel, putem identifica o strategie de:

  Break even – adica stabilirea unui pret la un nivel la care compania nu obtine nici profit dar nici pierdere . Poate fi o strategie pentru o firma aflata la inceput care doreste sa cucereasca piata prin preturi competitive. Nu este insa o strategie pe termen lung. Fara profit, o companie nu isi justifica functionarea.

  Cost marginal – preturile sunt stabilite la nivelul costului marginal necesar pentru a produce un articol, de regula pentru a profita de avantajul utilizarii unei capacitati de productie, in alt context neutilizata.

  Cost plus o anumita marja (de regula la nivelul marjei folosite in industria in care compania opereaza);

  — Strategii bazate pe pret – in aceasta categorie amintim doar cateva:

  Premium pricing – adica stabilirea unui pret mai ridicat decat pretul pietei pentru a crea impresia de produs “premium”;

  Value pricing – adica preturile sunt stabilite in functie de valoarea pe care produsul sau serviciul o are pentru client.

  Freemium pricing– adica oferirea unui serviciu de baza gratuit, urmat de taxarea serviciilor de calitate superioara;

   

   

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: