Cursul de schimb valutar utilizat pentru stabilirea baze de impozitare a TVA pentru importul de bunuri si alte operatiuni decat importul de bunuri

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Cursul de schimb valutar utilizat pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA pentru importul de bunuri este cursul de schimb valutar stabilit  conform prevederilor europene care reglementeaza calculul valorii in vama, adica cursul de schimb stabilit si comunicat de BNR in penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii in care se utilizeaza. ( Art.146 din Regulamentul UE2015/447 coroborat cu prevederile art.290 alin.1 din Codul Fiscal)

  Cursul de schimb valutar utilizat pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA pentru operatiuni  altele  decat importul de bunuri, exprimata in valuta, este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

  Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.

  In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. in contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana.

  In cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii, inclusiv in cazul operatiunilor pentru care se aplica sistemul TVA la incasare.

  In cazul incasarii de avansuri pentru care factura este emisa ulterior incasarii avansului, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data incasarii avansurilor va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv atunci cand se fac regularizarile avansurilor incasate.

  Exemple de operatiuni

  Exemplul nr. 1: In luna ianuarie 2017, o persoana impozabila A inregistrata in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal incaseaza 1.000 euro drept avans pentru livrarea in interiorul tarii a unui automobil de la o alta societate B; A va emite o factura catre B la cursul de 4,5 lei/euro, valabil la data incasarii avansului.

  Baza de impozitare a TVA: 1.000 euro x 4,5 lei/euro = 4.500 lei

  Taxa pe valoarea adaugata aferenta avansului: 4.500 lei x 19% = 855 lei

  Dupa o perioada de 3 luni are loc livrarea automobilului, care costa 5.000 euro. Cursul din data livrarii bunului este de 4,4 lei/euro. La data livrarii se vor storna avansul si taxa pe valoarea adaugata aferenta acestuia, respectiv 4.500 lei si 900 lei, cu semnul minus.

  Baza de impozitare a TVA pentru livrare se determina astfel:

  [(1.000 euro x 4,5 lei/euro) + (4.000 euro x 4,4 lei/euro)] = 22.100 lei.

  Taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarii se determina astfel:

  22.100 lei x 20% = 4.199 lei. 

  Exemplul nr. 2: Compania A incaseaza in luna decembrie 2016 un avans de 2.000 euro pentru livrarea in interiorul tarii a unui utilaj catre clientul sau B. Livrarea utilajului are loc in cursul lunii ianuarie la pretul de 6.000 euro.

  A va emite o factura pentru avansul de 2.000 euro catre B la cursul de 4,45 lei/euro, valabil la data incasarii avansului in luna decembrie.

  Baza de impozitare a TVA pentru avans: 2.000 euro x 4,45 lei/euro = 8.900 lei.

  Taxa pe valoarea adaugata aferenta avansului: 8.900 lei x 20% = 1.780 lei.

  In ianuarie 2017, la livrarea utilajului se regularizeaza avansul facturat, inclusiv cota de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a modificarii cotei standard la 1 ianuarie 2017. Cursul din data livrarii bunului este de 4,5 lei/euro. Regularizarile efectuate, inclusiv regularizarea cotei de TVA:

  Stornarea avansului, inclusiv a taxei pe valoarea adaugata aferente acestuia, respectiv 8.900 lei si 2.136 lei, cu semnul minus.

  Baza de impozitare a livrarii: [(2.000 euro x 4,45 lei/euro) + (4.000 euro x 4,5 lei/euro)] = 8.900 lei + 18.000 lei = 26.900 lei.

  Taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarii: 26.900 lei x 19% = 5.111 lei.

  Exemplul nr. 3: Compania A livreaza bunuri in valoare de 7.000 euro catre compania B, la data de 20 februarie 2017. Compania A aplica sistemul TVA la incasare, iar factura este emisa la data de 10 martie 2017. Cursul de schimb valutar valabil in data de 20 februarie 2017 este de 4,5 lei/euro. Societatea A incaseaza contravaloarea integrala a facturii in data de 15 mai 2017, la cursul de 4,4 lei/euro. Societatea A va inregistra ca taxa neexigibila aferenta livrarii suma de 6.300 lei, calculata astfel:

  – baza impozabila: 7.000 euro x 4,5 lei/euro = 31.500 lei;

  – TVA neexigibila aferenta livrarii: 31.500 lei x 19% = 5.985 lei.

  Exigibilitatea TVA aferente livrarii intervine la data incasarii, respectiv 15 mai 2017, data la care societatea A trebuie sa colecteze TVA in suma de 6.300 lei.

  In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile.

  In cazul livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa conform art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, indiferent de data la care sunt sau vor fi livrate bunurile.

   

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: