Declaratia privind impozitul pe profit pentru anul 2016-formularul 101-comunicat de presa

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Olt informeaza contribuabilii printr-un comunicat de presa ca , în Monitorul Oficial nr.950/25.11.2016 a fost publicat Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr.3386/2016 prin care a fost aprobat formularul 101 “Declaraţie privind impozitul pe profit”, care se utilizează începând cu declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2016.

Cine depune declaratia si care sunt teremenle de declarare 

Declaraţia privind impozitul pe profit – formularul 101 se completează şi se depune de către plătitorii de impozit pe profit , până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

n cazul persoanelor juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul mai multor sedii permanente în România, sediul permanent desemnat în România calculează, declară şi plăteşte impozitul pe profit, pe baza veniturilor şi cheltuielilor înregistrate de către toate sediile permanente care aparţin aceleiaşi persoane juridice străine.

Declaraţia se depune şi de persoanele juridice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, cu care este încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii, respectiv rezidente într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri, care optează pentru regularizarea impozitului plătit în România, potrivit art. 225 sau art. 227, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Exceptii ale termenului de depunere

1.Persoanele juridice române prevăzute la art. 15 din Codul Fiscal au obligaţia de a depune declaraţia anuală de impozit pe profit, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul, cu excepţia celor care au optat pentru an fiscal modificat, care au obligaţia să depună declaraţia anuală şi să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat, potrivit art.41, alin.(5), lit.a).din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Atentie ! Contribuabilii prevăzuţi la art. 41 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 227/2015, înregistraţi în vectorul fiscal, depun declaraţia privind impozitul pe profit inclusiv în situaţia în care înregistrează numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II “Impozitul pe profit” din acelaşi act normativ.

În această categorie de contribuabili sunt cuprinse persoanele care aplica regulile speciale de impozitare reglementate la art.15 din Codul Fiscal, respectiv :

  • cultele religioase,
  • unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior, particulare, acreditate, precum şi cele autorizate,
  • asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari,
  • Societatea Naţionala de Cruce Roşie din România,
  • organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale, organizaţiile patronale.

2.Contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură au obligaţia de a declara şi de a depune declaraţia anuală de impozit pe profit, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice – Craiova Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice OLT Str. Arcului, nr. 2A, Slatina Tel: 0249 412155 Fax: 0249 413402 e-mail: admin.slotjudx01@mfinante.ro MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE calculează impozitul, cu excepţia celor care au optat pentru an fiscal modificat , care au obligaţia să depună declaraţia şi să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat, potrivit art.41 ,alin.(5) ,lit.b) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal;

3.Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul, până la data depunerii situaţiilor financiare, potrivit prevederilor art.41 alin.(16) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal actualizat.

4. Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare , cum ar fi în cazul fuziunilor sau divizărilor care au ca efect juridic încetarea existenţei persoanei absorbite/divizate, au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile (definită la art.16, alin.(4). lit.a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal actualizat), potrivit prevederilor art.41 alin.(16) din Codul Fiscal actualizat.

Atentie ! Contribuabilii care au optat pentru anul fiscal modificat, au obligaţia să depună declaraţia privind impozitul pe profit până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat. Se exceptează contribuabilii prevăzuţi la art. 41 alin. (5) lit. a) şi b), alin. (16) şi (17) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal , care depun declaraţia anuală de impozit pe profit până la termenele prevăzute în cadrul acestor alineate, la care s-a făcut referire mai sus.

Modalitati de depunere a formularului

Declaraţia se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În cazul în care plătitorul corectează declaraţia depusă, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind “X” în spaţiul special prevăzut în acest scop.

Declaraţia nu poate fi depusă şi nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepţiile prevăzute la art.105 alin.(6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa: ANAF

Articole similare