Declaratia Unica privind veniturile realizate in anul 2017/estimate 2018 – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 11.07.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Completarea Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente – realizate in anul 2017 si / sau estimate pentru anul 2018”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil“Buna ziua, PFA cara a depus in ianuarie 2018 atat declaratia 200 cat si declaratia 220 si doreste modificarea venitului estimat pentru 2018 trebuie sa depuna declaratia unica rectificativa (pentru 2018)? Mentionez ca in spatiul virtual apare emisa Decizia pt. plata impozitului pt. 2018, cu termene de plata – care doresc si consider, conform legislatiei actuale ca trebuie sa fie anulata ! In concluzie declaratia unica pentru 2018 trebuie sa fie rectificativa?”

a.) Raspuns ANAF: “Dacă ați depus declarația 200 pentru anul 2017 până la data de 23 martie 2018, nu mai aveți obligația completării cap. I din declarația unică. În ceea ce privește declarația 220, dvs trebuie oricum să depuneți Declarația unică privind impozitul pe venit si contribuțiile sociale, completând corespunzător cap. II. Însă în situația expusă, dvs veți depune declarația unică, în care veți completa cap. I si cap. II, aceasta înlocuind formularele depuse deja. Impozitul pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plăți anticipate emise în temeiul Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, și comunicate contribuabililor se anulează, din oficiu, de către organul fiscal central competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale, care se comunică contribuabilului.”

b.) Intrebare contribuabil: “1. PFI cu contract activitate sportiva, cum se declara estimatul pentru anul 2018 avand in vedere ca incepand cu 01.04.2018 contributiile si impozitul se retin de catre platitorul de venit. Pana la ce data se depune declaratia unica cu estimatul pentru 2018 ? In acest caz mai exista obligativitatea functionarii PFI (toate obligatiile fiscal sunt retinute de platitorul de venit) sau poate fi radiat ?”

2. PFA care se suspenda in 30.06.2018, cum se declara estimatul pentru 2018 ? Proportional cu lunile lucrate ? Se imparte venitul obtinut la 6 luni ? Se plateste CAS si CASS ? Multumesc.”

b.) Raspuns ANAF: ” În cazul prezentat de dvs, pentru veniturile obținute din contractul de activitate sportivă, încheiat potrivit Legii nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, realizate, în anul 2018, până la data intrării de 30 martie 2018 (data intrării în vigoare a OUG 25/2018) aveți obligația să depuneți declarația unică, cap. I, să efectuați calculul venitului net potrivit art. 68 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările
ulterioare, să determinați și să plătiți impozitul până la data de 15 martie 2019 inclusiv.

Pentru veniturile realizate în anul 2018 din contractul de activitate sportivă, începând cu data de 30 martie
2018, obligațiile privind calcularea, reținerea la sursă, plata și declararea impozitului revin plătitorului de venit (fiind cele prevăzute la art. 68^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare).

Pentru veniturile realizate în anul 2018 de către persoanele fizice în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate se rețin la sursă de către plătitorul de venit, acesta are obligația ca până la data de 15 martie 2019 inclusiv să stabilească, să rețină, să plătească și să declare contribuțiile anuale datorate de beneficiarul de venit pentru anul 2018.”

c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. O Intreprindere individuala care desfasoara activitate pe agricultura, norma de venit, depune aceasta declaratie?”

c.) Raspuns ANAF: “Dvs aveți obligația depunerii declarației unice prin completare corespunzătoare a cap. II.”

d.) Intrebare contribuabil: “Daca la inceputul anului pentru un PFI s-a depus declaratie 200 si 220 mai trebuie completata declaratia unica?”

d.) Raspuns ANAF: “Dacă ați depus declarația 200 pentru anul 2017 până la data de 23 martie 2018, nu mai aveți obligația completării cap. I din declarația unică. În ceea ce privește declarația 220, dvs trebuie să depuneți Declarația unică privind impozitul pe venit si contribuțiile sociale, completând corespunzător cap. II.”

e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, in cazul unei persoane fizice ce obtine in anul 2018 venituri din drepturi de autor de la un singur platitor de venit, iar valoarea estimata a acestora este sub plafonul de 12 salarii minime, inteleg ca nu este obligata sa depuna declaraita unica. Platitorul de venit insa este obiligat sa retina impozitul pe venituri si sa il declare prin lunar D112? Multumesc!”

e.) Raspuns ANAF: “Într-adevăr, în cazul prezentat de dvs., nu există obligaţia depunerii Declaraţiei unice, declararea impozitului revenindu-i plătitorului de venit, prin declaraţia 112. De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri nete din drepturi de proprietate intelectuală care nu se încadrează în plafonul reprezentând cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară, pot opta atât pentru plata contribuţiei de asigurări sociale cât şi pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea Declaraţiei unice până la data de 16 iulie 2018.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare