Declaratiile primului ministru privind masurile adoptate in 18.03.2020

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Masuri anuntate de Primul Ministru, in sesiunea live, Facebook, 19.03.2020-ora 10:00

1.Prin OUG se va majora plafonul de garantare a plafonului pt IMM-uri prin FOndul de Garantare -majorare cu 5 miliarde in prima faza, putand merge cumulat. Se garanteaza credite pentru investitii si asigurarea caiptalului de lucru. Dobanda este subventionata 100%.

2.Rambursarea TVA -pana la nivelul sumei de 9 miliarde.

3.Cresterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale (exista intarziere de pana la 1 an de zile in decontarea acestora)

4.Asigurarea platii somajului tehnic, a angajatilor care intra in somaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM. Decizia este de a plati din bugetului fondului de somaj 75% din brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Exista 2 categorii de angajatori:

a) cea afectata direct de masuri restrictive : hoteluri, restaurante, cafenele, institutii de spectacole, prin suspendarea activitatii : aceste companii – este clar ca nu isi pot plati angajatii. Angajatii acestor companii vor beneficia de plata de 75%.

b) companiile care nu au fost afectate direct de masuri restrictive dar au fost afectate de diferite consecinte ale epidemiei : pentru a putea beneficia de aceasta plata pentru salariatii pe care nu isi mai permit sa ii plateasca – vor trebui sa depune o declaratie pe proprie raspundere si sa se arata o scadere a veniturilor cu 25%.

5.Modificarea codului penal privind infractiunile care se petrec in contextul epidemiei: majorarea pedepselor pentru falsul in declaratii privind epidemia de coronavirus , zadarnicirea combaterii epidemiei, nerespectarea carantinei (se va intocmi dosar penal).

6. Se introduce o noua infractiune : omisiunea de a da date

Articole similare

Comentariul tau aici