Deductibilitatea cheltuielii cu testele COVID, monografie contabila

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

PFA in sistem real

Sunt cheltuieli deductibile contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19 efectuate pentru contribuabil, cu scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfășurării activității, individual sau într-o formă de asociere, pe perioada instituirii stării de urgență sau de alertă, potrivit legii, conform art. 68 alin. (4.2) din Codul fiscal.

Platitori de impozit pe profit

Cheltuiala cu testarea este o cheltuiala deductibila, conform art. 25 din Codul fiscal.

Prin OUG 181/2020 acesta cheltuiala a fost inclusa in categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor neimpozabile și care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale a avantajelor reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, la inițiativa angajatorului/plătitorului, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

Taxare la salariat

Contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, din iniţiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, în scopul depistării şi prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii, este scutita de impozit si de contributii sociale (art. 76 alin. (4) lit. v) si art. 142 lit.v) din Codul fiscal).

Ce trebuie sa retinem ?

  • pentru a se respecta incadrarea fiscala de mai sus, testele trebuie sa fie facute din initiativa angajatorului
  • testele trebuie sa fie facute pentru salariati. Nu beneficiaza de acelasi regim testele facute pentru familia salariatului, parteneri de afaceri, etc.

Monografia contabila:

628Alte cheltuieli cu serviciile executate de terți =401Furnizori 

Articole similare

Comentariul tau aici