Depunerea formularului 205 – intrebari si raspunsuri ANAF

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  In data de 07.02.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Depunerea declarației informative privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocurile de noroc, câștiguri/pierderi din investiții, pe beneficiari de venit”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

  a.) Intrebare contribuabil” In ceea ce priveste declaratia informativa 205, va fi validata fara obtinerea codului de identificare al nerezidentului?”

  a.) Raspuns ANAF: “Pentru validarea formularului 205 este necesar ca persoana care a realizat venituri din România să aibă NIF. Obţinerea, de la unitatea fiscală, a NIF se poate face şi de către plătitorul de venit .
  Campul ‘4.CNP/NIF din Romania’ este camp obligatoriu de completat.”

  b.) Intrebare contribuabil: In cazul in care impozitul aferent veniturilor din premii din concursuri a fost suportat si platit de catre organizatorul concursului (fara a se retine din valoarea premiului castigat) ce tip de venit trebuie selectat in D205: d) venituri din premii sau f) venituri din alte surse. Multumesc.”

  b.) Raspuns ANAF: “Stimată doamnă, dacă ați realizat venituri din premii, atunci plătitorul va declara veniturile din premii. Sumele se înscriu în rubrica Baza de calcul a impozitului din D205.”

  c.) Intrebare contribuabil: “Referitor la impozitarea jocurilor de noroc cu reținere la sursă, este vorba despre cele la distanță (online)? Mulțumesc.”

  c.) Raspuns ANAF: “Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță, impozitul anual datorat se determină de către organul fiscal competent. Astfel, contribuabilii care obțin astfel de venituri, au obligația de a depune declarația privind venitul realizat (D200), pentru fiecare an fiscal până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.”

  d.) Intrebare contribuabil: Pragul de impozitare pe 2016 la castigurile din jocurile de noroc la distanta – online (1% pana la 66.750 lei inclusiv / 667,5 + 16% din ce e peste 66.750 lei) se calculeaza pentru fiecare retragere (venit) in parte obtinut sau pentru suma totala rezultata din retragerile / veniturile obtinute in anul 2016 ?”

  d.) Raspuns ANAF: “Impozitul anual datorat pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă se determină prin aplicarea baremului de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc.”

  e.) Intrebare contribuabil: ” In cazul administratorilor de bloc, care au fost platiti inn baza unor conventii civile si carora li s-au retinut toate impozitele/contributiile, trebuiesc declarati si in D205? Daca da, la ce litera (banuiesc ca f- Venituri din alte surse). Multumesc anticipat pt raspuns.”

  e.) Raspuns ANAF: “Vă rugăm să aveți în vedere că, potrivit prevederilor art. 76 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, remunerația primită de președintele asociației de proprietari, în baza contractului de mandat, potrivit Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare reprezintă venituri asimilate salariilor, pentru care există obligativitatea depunerii formularului 112.”

  f.) Intrebare contribuabil: “O asociație sportivă organizează un concurs. Pe lângă premiile in produse se dau si premii în bani peste limita de 600 lei. Ce obligatie am in calitatea de plătitor la premiile in bani ? opresc impozit peste suma de 600 lei? plătesc si sanatate ? Depun D100 si apoi D205 ? Dar in cazul câștigătorilor străini ?”

  f.) Raspuns ANAF: “Declarația 205 se completează și se depune de către plătitorii de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asadar se depune si de catre pentru plătitorii de venituri din premii.
  Totodata, platitorii de venituri din premii au si obligatia completarii Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat (formular 100), lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare lunii in care au fost platite veniturile din premii.”

  Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului -click aici-

   

  Sursa: ANAF

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: