Descentralizarea la nivel organizational

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Descentralizarea este autonomia in luarea deciziilor acordata managerilor de la niveluri mai joase in cadrul organizatiei. Descentralizarea le ofera managerilor si angajatilor de la astfel de niveluri posibilitatea de a intreprinde actiuni decisive.

  Dimpotriva, centralizarea inseamna constrangeri maxime si libertati minime.

  In general companiile prefera un raport echilibrat intre centralizare si descentralizare atat datorita avantajelor/dezavantajelor existente de ambele parti cat si costurilor pe care le aplica acestea.

  Avantajele descentralizarii :

  1. creste motivatia managerilor de la niveluri ierarhice inferioare. Un manager cu responsabilitati mai mari in luarea deciziilor va fi incurajat sa fie mai creativ si de aici vor rezulta si consecinte pozitive asupra eficientei muncii sale.

  2. castiguri datorate accelerarii procesului de luare a deciziilor; Acest lucru se observa intr-un mediu puternic concurential in care este extrem de importanta fructificarea rapida a oportunitatilor ivite pe piata

  3. luarea de decizii in mai buna cunostiinta de cauza. Managerii de la nivel superior nu au acces la informatii la fel de detaliate si la obiect ca si managerii de la nivel inferior care sunt afectati zilnic de astfel de probleme.

  4. stimuleaza dezvoltarea manageriala continua.

  Ca urmare a descentralizarii rezulta si anumite costuri :

  – costuri determinate de focalizarea atentiei managerului implicat in decizii, asupra diviziei pe care o conduce, lasand la o parte obiectivele companiei in ansamblul sau.

  – costuri generate de centralizarea informatiei. La nivelurile superioare se va dubla timpul necesar centralizarii informatiei provenite de la nivelurile inferiore de business.

  – anumite functii sau divizii (contabilitate, juridic ) pot sa lucreze simultan pentru mai multe divizii , dubland anumite procese, in timp ce in cadrul unei societati puternic centralizate toate aceste activitati s-ar putea cristaliza intr-un process unitar.

  – nu mai putin important este faptul ca un nivel ridicat de descentralizare poate conduce la pierderi legate de nefructificarea unor oportunitati ivite pe piata. Acest lucru se datoreaza faptului ca managementul superior a renuntat sa mai controleze procesul decizional.

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: