Diferenta dintre contabilitatea financiara si de gestiune si legatura dintre ele

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

O intrebare frecventa in randul antreprenorilor este legata de diferentele dintre contabilitatea financiara si cea de gestiune si setarea limitelor de responsabilitate pentru contabilul extern.

In general, prin contabilitate financiara(CF) se intelege acea parte a contabilitatii care urmareste conversia tranzactiilor in informatie contabila si agrearea ulterioara a tuturor acestor informatii in situatiile financiare ale entitatii.

Spre deosebire de aceasta, contabilitatea de gestiune(CG) urmareste procesele interne utilizate pentru a inregistra tranzactiile entitatii.

Iata mai jos o lista a principalelor diferente :

  • Scopul final: CF urmareste intocmirea situatiilor financiare destinate in principal utilizatorilor externi: stat, investitori,actionari iar CG urmareste raportarea interna, manageriala, de uz intern.
  • Orientarea in timp: CF se orienteaza spre trecut, raportand si centralizand informatii privind evenimente trecute, in timp ce CG este orientata inspre viitor, urmarind imbunatarirea proceselor, corectarea erorilor, estimarea activitatii, bugetarea, etc.
  • Cadrul legal: CF este supusa unor reglementari ferme si standarde de raportare, menite sa asigure ca toate entitatile raporteaza in acelasi mod evenimentele similare, iar CG este mult mai flexibila, exiistand mult mai putine reglementari si putand fi adaptata astfel nevoilor interne ale companiei. Exista si in domeniul contabilitatii de gestiune reglementari insa acestea sunt mult mai flexibile.
  • Intocmirea declaratiilor: CF are un calendar fix de intocmire a declaratiilor catre stat in timp ce contabilitatea de gestiune nu are aceasta constrangere.

Exista companii in care cele doua activitati sunt separate si derulate de persoane diferite. Acesta este cazul companiilor mari, al multinationalelor, care au departamente intregi pentru fiecare din cele doua activitati si in plus departamente de control care verifica activitatea acestora. In cazul companiilor mici, cu un numar redus de salariati, aceste doua activitati sunt derulate de regula de o singura persoana.

Contabilitatea financiara si de gestiune sunt in stransa legatura, gestiunea furnizand informatia de baza (documente, tranzactii) pentru inregistrarea in contabilitatea financiara.

Atat pe partea de contabilitate financiara cat si de gestiune este de o importanta extrema inregistrarea operatiunilor. Acest lucru este recomandat a fi efectuat cu ajutorul unui soft specializat din urmatoarele motive:

  • evitarea omisiunilor si erorilor de operare;
  • imbunatarirea capacitatii de raportare;
  • eficientizarea muncii de introducere a datelor

Un astfel de instrument util este Smart Bill care detine o aplicatie de gestiunefacturare si una de contabilitate, ambele in cloud. Acestea sunt legate intre ele, astfel ca tranzactiile inregistrate in gestiune genereaza note in contabilitate in mod automat si astfel cu mai putin efort . 

Iata meniul aplicatiei de gestiune:

Aici poti introduce miscarile pe stocuri, incasarile si platile, poti gestiona vanzarile si achizitiile si poti face inventare. Toate aceste tranzactii genereaza si documentele justificative standard si mai mult, note contabile.

Interfata aplicatiei de contabilitate arata asa:

Aplicatia acopera partea de vanzari si achizitii, imobilizari, salarizare, note diverse si declaratii.

Prin legatura dintre cele doua aplicatii, contabilul poate prelua automat cea mai mare parte a tranzactiilor, si astfel poate sa isi aloce timp mai mult pentru inregistrarile si calculele care implica un grad ridicat de judecata profesionala.

Asadar, daca doresti sa ai o abordare centralizata a tranzactiilor, poti utiliza cu succes cele doua module ale aplicatiei Smart Bill.

In plus, te ajuta sa setezi nivelele de responsabilitate pentru fiecare operator.

Articole similare