Diferente de pret la produse – monografie contabila

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Cu ajutorul contului 348 “Diferente de pret la produse” se inregistreaza diferentele favorabile sau nefavorabile determinate la sfarsitul fiecarei perioada de gestiune. Aceste diferente se stabilesc intre pretul standard (prestabilit) si costul de productie la semifabricate, produse finite si produse reziduale. Diferentele favorabile se obtin atunci cand costul efectiv este mai mic decat costul standard, la care au fost inregistrate produsele in momentul obtinerii si se inregistreaza in rosu sau in chenar. Diferentele nefavorabile se obtin atunci cand costul efectiv  este mai mare  decat costul standard si se inregistreaza in  negru (obisnuit, cu semnul  +).

  Contul 348 “Diferente de pret la produse” este un cont bifunctional. In debitul acestui cont se reflecta diferentele de pret favorabile  sau nefavorabile obtinute la produsele din productia proprie. In creditul acestui cont se reflecta diferentele de pret favorabile sau nefavorabile repartizate la sfarsitul perioadei asupra produselor iesite  din gestiune.

  Soldul contului este debitor si reflecta  diferentele  de pret favorabile  sau nefavorabile  aferente semifabricatelor  si produselor finite existente.

  Exemplu: O societate tine evidenta stocurilor de semifabricate la un cost standard de 150 lei/buc si va inregistra in contabilitate obtinerea a 300 buc. semifabricate la costul efectiv de productie de 112 lei/buc.

  Rezolvare: 

  • inregistrarea semifabricatelor obtinute (300 buc * 150 lei/buc = 45.000 lei):

  341 = 711     45.000 lei

  • inregistrarea diferentelor de pret (300 buc * (112 – 150) lei/buc = 11.400 lei):

  348 = 711     11.400 lei

  Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: