Digitalizarea, colacul de salvare pentru IMM-uri -IMM Club

IMM Club a organizat la Sibiu pe data 11.04.2024 evenimentul ”Secretele antreprenorului de succes – SAS 2024”. Evenimentul a dezbătut tema ”Digitalizarea, colacul de salvare pentru IMM-uri”.

Partenerii media au fost Ziarul Financiar şi Contzilla.ro, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) fiind organizație suport. Sponsorii evenimentului de la Sibiu au fost: Biriș Goran, Omnicredit, TargetWeb, Blacksys, Kangoopack, TNT Computers, CMC Grup Risk Advisor, BRIDGE-to-INFORMATION, Benvenuti.

Publicul din sală, peste 100 de persoane, a fost format în principal din antreprenori, manageri de afaceri antreprenoriale, consultanți și profesioniști din diverse domenii și oameni din banking.

Ca de obicei, evenimentul a început cu ”Povestea unui antreprenor de succes”, invitat fiind Radu Hasan, cofondator și CEO Smartbill, dar identitatea lui a fost ținută SECRETĂ până la momentul evenimentului.

Radu a împărtășit celor prezenți experiențele avute în cei 17 ani de antreprenoriat

  • Ne-am apucat să facem site-uri. Mergeam pe centru și băteam pe la porțile restaurantelor să le facem un site. Cam așa am început.
  • În 2007, s-au eliminat tipizatele și atunci am identificat oportunitatea asta. Hai să facem un soft care să genereze facturi. Ideea noastră a fost foarte originală pentru că înaintea noastră s-au mai lansat vreo 30 de softuri.
  • A început o bătălie pentru supremație din care am ieșit învingători detașat până la urmă.
  • La început a contat foarte mult ușurința în utilizare.
  • Ne-a fost foarte greu să aducem oameni valoroși pentru că nu aveam bani.
  • Asta a fost una dintre principalele provocări, cum atragem resurse valoroase în echipă, cum le ținem, cum le motivăm.
  • La început a fost foarte greu financiar pentru că erau zeci de concurenți în piață și toți au ales modelul ”foarte inspirat” de business cu licență pe viață.
  • Dacă toată lumea are aceeași licență pe viață, mergem și noi la fel. Și asta ne-a dus de fapt la un model de business care nu era sustenabil pentru că noi în fiecare lună trebuia să aducem și alți clienți, și alți clienți, și alți clienți, mai mulți decât înainte. Și eram permanent cu stresul că dacă nu vin destui ce ne facem că nu ne acoperim cheltuielile.
  • Tranziția la cloud a fost pretextul perfect (pentru schimbarea modelului de licențiere). Acum 10 ani, toată lumea dorea gratis. Softul trebuia să fie gratis. A durat până s-a schimbat mentalitatea asta. Acum aș zice că e mult mai bine. Foarte rar mai auzim obiecții legate de preț.
  • Mulți ani am fost într-un stres permanent, nu am putut să ne bucurăm cu adevărat de experiența asta antreprenorială.
  • Uitându-mă înapoi, de foarte multe ori ne-am stresat degeaba. Toate lucrurile de care ne temeam nu s-au întâmplat niciodată.
  • Acum 15 ani pentru noi succesul era să ajungem la 100.000 de clienți plătitori. Asta ni se părea un vis. Și l-am depășit practic anul trecut. Acum aș zice că m-am mai maturizat puțin și din punctul meu de vedere succesul înseamnă să fii mulțumit cu ce ești și cu unde ai ajuns și să te poți bucura de asta.
  • Ar trebui (să atragi investitori) în momentul în care business-ul e deja validat și ai nevoie de bani pentru a-l scala.
  • Când am vorbit cu Marius Ghenea și Radu Georgescu, în 30 de minute au înțeles business-ul perfect.
  • Să nu iei bani de la cineva care nu înțelege domeniul pentru că sunt șanse mari să te încurce mai mult decât să te ajute.

Un element inedit în cadrul evenimentului a fost sărbătorirea a 18 ani de la intrarea în antreprenoriat a lui Gabriel Biriș.

În cadrul evenimentului am avut 2 paneluri în care s-a discutat despre digitalizare. Primul panel a abordat ”Provocările digitalizării pentru IMM-urile din diverse domenii”, iar invitații din panel au fost 7 antreprenori și manageri din afaceri antreprenoriale: Andreea Mija, Mariel Petric, Tudor Gorcia, Ciprian Curea, Dan Paștiu, Octavian Blăjan și Ionuț Fodoca. Aceștia au prezentat propriile perspective legate de digitalizarea afacerilor pe care le conduc, dar și provocările cu care se confruntă.

În al doilea panel, mai mulți specialiști din diverse zone ale digitalizării, Melinda Morariu, Bogdan Gherghe, Alexandru Aniței, Mihaela Tudor, Simona Constantin și Tudor Gorcia, au oferit ”Soluții pentru provocările aduse de digitalizare”.

Pe lângă discuțiile din cele 2 paneluri, digitalizarea a fost abordată și din alte perspective, dar au fost dezbătute și alte subiecte relevante pentru IMM-uri precum finanțarea afacerii, programe BERD pentru IMM-uri, e-Factura, optimizări fiscale, managementul riscului, managementul performanței, SEO, leasing de personal sau sustenabilitatea. Printre speakeri se vor număra: Gabriel Biriș, Alina Marchiș, Bianca Chișulescu, Georgiana Liciu, Adrian Minea, Iulian Ghișoiu, Delia Mircea, Aura Serea, Bogdan Gherghe, Simona Constantin, Marius Maier sau Adrian Panaitescu.

În cadrul evenimentelor ”Secretele antreprenorului de succes”, începând cu acest an, prezentăm și susținem proiecte sociale locale. La Sibiu a fost susținut proiectul Fundația Polisano.

SAS AFTER PARTY, întrunirea de networking și de susținere a proiectului social Fundația Polisano, a avut loc în seara de după eveniment. În cadrul SAS AFTER PARTY s-au strâns sponsorizări și donații în valoare de 14.300 lei pentru Fundația Polisano.

Materialele video realizate în cadrul evenimentului, dar și prezentările susținute la Sibiu vor fi disponibile pe social media:

Următoarele evenimente organizate de IMM Club vor avea loc la Iași (16 mai), Timișoara (12 iunie), București (9 octombrie) și Oradea (13 noiembrie). Vă puteți preînregistra la aceste evenimente pe link-ul de mai jos și veți avea locul în sală rezervat. Link pentru preînregistrare –  https://tinyurl.com/4f4ff3e4

Articole similare

Comentariul tau aici