Duratele de amortizare la necorporale comparativ O1802 si O3055

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • ·         Contul 201 Cheltuieli de constituire

  O 1802 : in cazul in care sunt imobilizate, cheltuielile de constituire trebuie amortizate în cadrul unei perioade de maximum 5 ani.

  Prevederile sunt nemodificate comparativ cu O 3055/2009.

  ·         Contul 203 Cheltuieli de dezvoltare

  O 1802: Cheltuielile de dezvoltare se amortizează pe durata de utilizare sau pe perioada contractului, după caz. În cazul în care durata contractului sau durata de utilizare depăşeşte 5 ani, durata de amortizare a cheltuielilor de dezvoltare nu poate depăşi 10 ani.

  O 3055: Cheltuielile de dezvoltare se amortizează pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, după caz.În cazul în care durata contractului sau durata de utilizare depăşeşte cinci ani, aceasta trebuie prezentată în notele explicative, împreună cu motivele care au determinat-o. 

  Sinteza: Se introduce astfel incepand cu 2015 un plafon maxim de 10 ani.

  ·         Contul 205 Concesiuni, brevete, licenţe, mărci comerciale, drepturi şi active similare

  O 1802: Amortizarea valorii concesiunii urmează a fi înregistrată pe durata de folosire a acesteia, stabilită potrivit contractului.Brevetele, licenţele, mărcile comerciale, drepturile şi alte active similare se amortizează pe durata prevăzută pentru utilizarea lor de către entitatea care le deţine

  Nu exista modificari fata de prevederile Ordinului 3055/2009.

  ·         Contul 207 Fond comercial

  O 1802 : În cazul în care fondul comercial este tratat ca un activ, acesta se amortizează, de regulă, în cadrul unei perioade de maximum 5 ani. Totuşi, în cazurile excepţionale în care durata de utilizare a fondului comercial nu poate fi estimată în mod credibil, entităţile pot să amortizeze fondul comercial în mod sistematic într-o perioadă de peste 5 ani, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească 10 ani

  O 3055: fondul comercial se amortizează, de regulă, în cadrul unei perioade de maximum cinci ani. Totuşi, entităţile pot să amortizeze fondul comercial în mod sistematic într-o perioadă de peste cinci ani, cu condiţia ca această perioadă să nu depăşească durata de utilizare economică a activului şi să fie prezentată şi justificată în notele explicative.

  Sinteza: se introduce si aici ca si la cheltuielile de dezvoltare un pafon maxim de 10 ani.

  ·         Contul 208 Alte imobilizari necorporale

  O 1802 : Programele informatice, precum şi celelalte imobilizări necorporale înregistrate la elementul “Alte imobilizări necorporale” se amortizează pe durata prevăzută pentru utilizarea lor de către entitatea care le deţine.

  Nu exista modificari fata de prevederile ordinului 3055/2009.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: