Eficientizarea procedurii de inregistrare in scopuri de TVA

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  “De la 1 februarie 2019 prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 167/30.01.2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 80/31.01.2019, s-au modificat şi completat prevederile Ordinului preşedintelui ANAF nr. 2.856/2017, privind stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal în cazul înregistrării şi anulării înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată.

  Prevederile se aplică persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv persoanelor impozabile care optează pentru aplicarea regimului normal de taxă, în situaţia în care cifra de afaceri este inferioară plafonului de scutire de 300.000 lei/an.

  Pentru a beneficia de procedura de înregistrare rapidă, aceşti contribuabilii au posibilitatea de a depune electronic ”Declaraţia pe proprie răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”.

  Contribuabilii vor depune la organul fiscal competent şi declaraţia de menţiuni – formular 010 împreună cu dovada transmiterii declaraţiei pe proprie răspundere fără erori de validare.

  Contribuabilii de mai sus nu vor fi încadraţi la risc fiscal ridicat. Înregistrarea în scopuri de TVA a acestor contribuabili se va face chiar în ziua depunerii formularului 010, prin emiterea deciziei de aprobare a înregistrării.

  Ulterior, în termen de 15 zile de la depunere, informaţiile din cadrul declaraţiei pe propria răspundere vor fi verificate de ANAF.

  În cazul în care informaţiile din declaraţie nu concordă cu informaţiile disponibile în bazele de date ale ANAF, dosarul va fi transmis către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală în vederea efectuării unei analize suplimentare, urmând ca, în situaţia în care se confirmă neconcordanţele, înregistrarea în scopuri de TVA să fie anulată.”

  Comunicat AJFP Teleorman

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: