Eliminarea obligativitatii fisei postului, condicii de prezenta si a regulamentului intern pentru micro care au sub 9 salariati

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Ministrul muncii a anuntat ca in sedinta de Guvern din 15.04.2021 s-au discutat în primă lectură două ordonanțe de urgență care simplifică relațiile de muncă prin digitalizare și debirocratizare.

1. O ordonanță de urgență, include :

  • prevederi privind folosirea semnăturii electronice avansată sau calificată, însoțită de marca temporală, în încheierea contractelor de muncă, în relațiile cu instituțiile statului, pentru angajatori sau angajați, și, de asemenea, această ordonanță de urgență dă posibilitatea angajatorului să achiziționeze semnătura electronică pentru angajat.
  • simplificarea activităților în telemuncă, ținând cont de faptul că în momentul de față avem declarate aproximativ 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă, comparativ cu 50.000 de contracte existente anul trecut în aceeași perioadă.

Pentru facilitarea relațiilor de muncă la distanță, astăzi, prin această ordonanță de urgență, dăm posibilitatea: pregătirii angajaților de la distanță pentru activitatea în telemuncă; de asemenea, dăm posibilitatea să se folosească semnătura electronică în încheierea contractelor de telemuncă. Nu mai puțin importantă este și prevederea prin care în activitatea de telemuncă ,instruirea angajaților de către angajatori să prevadă și obligativitatea angajaților de a păstra confidențialitatea documentelor pe care le manipulează în activitatea de la distanță și, de asemenea, tot pentru activitatea digitală am inclus și obligația de a arhiva digital contractele de muncă și alte documente elaborate în relațiile de muncă. (Raluca Turcan, Ministrul Muncii)

2.O altă ordonanță de urgență se refera la microîntreprinderi care în momentul de față au sub 9 angajați și anume:

  • eliminarea obligativitatea întocmirii fișei postului
  • eliminarea obligativitatii intocmirii condicii de prezență și
  • eliminarea obligativitatii regulamentului intern.

Acestea sunt acte birocratice care, pe lună, pentru o microîntreprindere cu doi angajați presupune completarea unui set atât de consistent de documente. Practic, am eliminat o muncă în plus pe care angajatorii pot să o desfășoare fie verbal în relația cu angajații, fie printr-un act scris de mână și asumat, întrucât vorbim despre întreprinderi mici și mijlocii care au nevoie de flexibilitate în aceste relații de muncă, a mai spus ministrul.

Articole similare

Comentariul tau aici