Care sunt cele 3 metode de scoatere din gestiune a stocurilor?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  În cazul stocurilor şi al altor active fungibile (bunuri care nu se pot distinge în mod substanţial unele de altele), acestea se evaluează şi înregistrează în contabilitate prin aplicarea uneia din următoarele metode:

  a) metoda primul intrat – primul ieşit – FIFO

  Potrivit metodei „primul intrat – primul ieşit”, bunurile ieşite din gestiune se evaluează la  costul de achiziţie sau de producţie al primei intrări (lot). Pe măsura epuizării lotului, bunurile ieşite din gestiune se evaluează la costul de achiziţie sau de producţie al lotului următor, în ordine cronologică.

  b) metoda costului mediu ponderat – CMP

  Metoda costului mediu ponderat presupune calcularea costului fiecărui element pe baza mediei ponderate a costurilor elementelor similare aflate în stoc la începutul perioadei şi a costului elementelor similare produse sau cumpărate în timpul perioadei. Media poate fi calculată periodic sau după fiecare recepţie. Perioada de calcul nu trebuie să depăşească durata medie de stocare.

  c) metoda ultimul intrat – primul ieşit – LIFO

  Potrivit metodei „ultimul intrat – primul ieşit”, bunurile ieşite din gestiune se evaluează la costul de achiziţie sau de producţie al ultimei intrări (lot). Pe măsura epuizării lotului, bunurile ieşite din gestiune se evaluează la costul de achiziţie sau de producţie al lotului anterior, în ordine cronologică.

  Entităţile trebuie să prezinte în notele explicative informaţii privind metoda utilizată pentru evaluarea stocurilor la ieşirea din gestiune.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: