Evolutia referintei EURIBOR in ultimii 5 ani

EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) este dobanda de referinta (calculata ca si medie zilnica) la care bancile din zona EURO se ofera sa imprumute bani pe piata interbancara. Din acest motiv, EURIBOR este luat ca si referinta pentru costul imprumuturilor populatiei si firmelor ; practic dobanda la care o firma sau o persoana se imprumuta este compusa din EURIBOR + marja bancii care acorda imprumutul.

Incepand cu luna iunie 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a introdus si in Romania, prin lege, obligativitatea ca bancile sa calculeze preturile creditelor in EUR acordate populatiei dupa aceasta structura (EURIBOR + Marja fixa, ce nu poate fi modificata)

Din acest motiv evolutia EURIBOR este deosebit de importanta pentru toate persoanele care au contractate imprumuturi in EUR.

Dar cum a evoluat EURIBOR in ultimii 5 ani ?

Evolutia EURIBOR a inceput la 3,81% din 14 februarie 2007 si a ajuns la un maxim 5,38 in 10 iulie 2008. Apoi a inceput sa scada abrupt odata cu masurile de relaxare monetara adoptate de catre BCE pentru combaterea turbulentelor economice.

Minimul ultimilor 5 ani a fost inregistrat in 4 ianuarie 2010, cand EURIBOR era cotat la 0,63%.

In prezent (10 februarie 2012), cotatia EURIBOR este de 1,07%, in scadere de la un maxim local de 1,61% in 25 iulie 2011.

Ca si regula generala, EURIBOR inregistreaza cresteri in perioadele de ascensiune economica (cand BCE incerca sa stavileasca inflatia prin cresterea dobanzilor) si scaderi in perioadele de recesiune (cand BCE incerca sa re-lanseze economia prin scaderi ale dobanzilor).

Actuala scadere a EURIBOR ar trebui sa aduca o scadere a ratelor dobanzilor la imprumurile in EUR cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, contribuind astfel la reducerea cheltuielilor cu ratele platite de catre gospodarii si companii.

Articol realizat cooperare cu www.fondinvestitii.ro

Articole similare

Comentariul tau aici