Facilitati fiscale 2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In anul 2022 se aplica urmatoarele facilitati sau scutiri pentru anumite domenii si anumite tipuri de contribuabili astfel:

1.In sectorul constructii

  • scutirea de impozitul pe venitul din salarii
  • scutirea de CASS la nivelul angajatului si
  • CAS redus cu 3.75 % ( de la 25% la 21.25%)

Aceste facilitati se acorda cu respectarea anumitor conditii.

Pe langa aceste facilitati trebuie mentionata si obligatia incadrarii angajatilor cu salariului minim de 3.000 lei pentru norma intreaga.

Baza legala: OUG 114/2018, actualizata

2. In sectorul IT

-se aplica facilitatea de scutire de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala, in anumite conditii.

Baza legala Ordinul nr. 1.168/492/3.024/3.337/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator

3.In sectorul HORECA exista urmatoarele facilitati:

  • cote reduse de TVA la vanzare de 5% si respectiv 9%
  • scutirea de impozit pe venit pentru angajatii sezonieri persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor , ca urmare a desfășurării activității pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, în cursul unui an

4.Scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Baza legala: art. 22 Codul fiscal

 Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Am scris mai multe despre profitul reinvestit aici: Investitiile pentru care poti beneficia de scutire a impozitului pe profit. Monografie profit reinvestit

5.Scutirea de contributii sociale a contravalorii tichetelor masa

Angajatorii care acorda tichete de masa angajatilor le vor retine acestora doar impozitul de 10% , contravaloarea acestora fiind scutita de contributii sociale.

6.Esalonarea simplificata

In baza OG 11/2021, s-a introdus in Codul de procedura fiscala o procedura permanenta, de eşalonare la plată, în formă simplificată, pentru obligaţiile fiscale administrate de organul fiscal central (capitolul IV.1 din Codul de procedura fiscala).

Am scris detaliat despre esalonarea simplificata aici: Despre esalonarea simplificata in 2022

7.Acordarea unor reduceri pentru impozitul micro, profit si specific – aferente anului 2021 si reflectate in declaratiile din trimestrul 4 2021

Baza legala : OUG 153/2020

Detaliat despre acest subiect am scris in lucrarea : Capitalul propriu, facilitati, exemple.

8.Consolidarea fiscala din punct de vedere al impozitului pe profit

Asadar, firmele care au depus cu 60 de zile inainte de inceputul anului 2022 cererea de constituire a grupului fiscal unic dpdv al impzoitului pe profit, vor putea aplica din 2022 structura de grup fiscal, cu beneficiile aferente.

Baza legala: Legea 296/2020

Articole similare

Comentariul tau aici