Facilitati fiscale – microintreprinderi

Pentru incurajarea micilor intreprinderi Codul Fiscal stabileste posibilitatea de a opta pentru o modalitate de taxare diferita de cea a intreprinderilor obisnuite.

Cum se defineste o microintreprindere ?

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

Acest regim de taxare este OPTIONAL. Aceasta se manifesta la 2 nivele:

1. Intreprinderi existente

Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe venit incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc cele patru conditii prevazute mai sus si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

2. Intreprinderi nou infiintate

O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la lit. a) şi d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.

In cazul in care microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai indeplineasc in cursul unui an conditiile pentru a se incadra in acest regim, in anul urmator nu vor mai aplica acest acest sistem de impunere.

Cine nu poate befecia de acest sistem de impunere ?

Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care:

a) desfasoara activitati in domeniul bancar;

b) desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;

c) desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;

d) au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Ce intra in baza de impozitare ?

Impozitul stabilit prin prezentul titlu, denumit impozit pe veniturile microintreprinderilor, se aplica asupra veniturilor obtinute de microintreprinderi din orice sursa, cu exceptia celor prevazute mai jos:

a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.

Impozitul se plateste trimestrial pana in 25 a lunii urmatoare trimestrului de raportare.

Articole similare

4 Thoughts to “Facilitati fiscale – microintreprinderi”

  1. rapsodia

    Se poate ca o societate care e la 16% sa treaca la impozit 2%???!
    Poate sa ma ajute cineva?Unde as putea sa intreb?

  2. corina

    Cum se face atunci plata celorlalte impozite -legate de salarii . Tot trimestrial ?

  3. marc

    Foarte complet articolul.

Comentariul tau aici