Facilitati/obligatii/termene privind casele de marcat – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 03.10.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Case de marcat – facilitati, obligatii, termene”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Cum poate un pfa care își tine singur contabilitatea sa depună declarația 4200?”

a.) Raspuns ANAF: PFA obtine certificat digital calificat, depune declaratia 150, apoi urmeaza indicatiile din instructiunile de depunere a declaratiei A4200 – pot fi gasite la  linkul:   https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4200.html.”

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Cine trebuie sa transmita efectiv declaratia A4200 lunar cu fisierele extrase din casa de marcat – distribuitorul casei de marcat, sau contabilul? Distribuitorul poate depune declaratia 150 pentru a primi acces la depunerea acestei declaratii lunare? Declaratia A4200 este o declaratie fiscala sau informativa?”

b.) Raspuns ANAF: “Obligatia transmiterii declaratiei A4200 revine utilizatorului AMEF. Pentru depunere, persoana care semneaza A4200 cu certificat digital calificat, trebuie sa fie inregistrata cu drept de depunere declaratii in numele utilizatorului (declaratia 150).

c.) Intrebare contribuabil: “Dacă o firma are clienți numai persoane juridice și le taie facturi și chitanțe mai trebuie sa tina și casa de marcat?”

c.) Raspuns ANAF: “Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Operatorii economici care au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale sunt definiti la art. 1 din HG 479/2003 dupa cum urmeaza: persoanele fizice şi juridice, întreprinderile familiale, precum şi orice alte entităţi, cu excepţia instituţiilor publice, care încasează, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie.

Mentionam ca, operatorii economici care comercializează bunuri/prestează servicii, EXCLUSIV către persoane juridice, nu intră sub incidența prevederilor art. 1 alin. (1) și (2) din OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

d.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua! Care este rezolvarea celor ce folosesc imprimante fiscale și care, exemplul meu, sunt legați de firmele cu care au contracte și de la care au cumpărate softurile de gestiune și contabilitate, iar aceste firme nu au primit nici până acum avizul de la ICI – firma cu care lucrez eu, Spectrum SRL Brașov are de 4 luni depuse actele pentru avizarea imprimantei fiscale Epson TM-260F și nu se întâmplă nimic? Să lucrezi cu ce imprimante fiscale ați avizat dumneavoastră, imprimante fiscale Datecs în general, înseamnă să schimbi firma de la care ai echipamentele cumpărate, POS-uri, cântare digitale, servere, calculatoare, soft-uri, ceea ce înseamnă sute de mii de lei grei, exemplul meu cu 2 magazine și 11 aparate fiscale. Cum gestionați dumneavoastră această mare problemă? Doar adoptând tot felul de OUG care nu măresc termenul de punere în aplicare a acestei legi, ci mă pune pe mine in fața unui eventual control de la ANAF în situația să demonstrez că pe piață nu există aparat fiscal similar cu al meu. Ghiciți ce? Există aparate fiscale avizate similare cu Epson, se cheamă Datecs, cred că știți mai bine, dar pe mine mă costă în jur de 200.000 de lei să schimb furnizorul de imprimante fiscale. România nebuniei administrative!”

d.) Raspuns ANAF: “Având în vedere asigurarea unei abordări de tip preventiv, stimulativ şi nu de sancţionare imediată la prima abatere a operatorului economic, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 701/2018 pentru modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017 precum şi a modelului planului de remediere. Contravenţiile referitoare la “nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic” (art. 10 lit. cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) intra sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.”

e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! In formularul PDF A4200 creat pentru luna septembrie, imi apare luna declararii ca fiind octombrie. La fel si in recipisa : Ati depus o declaratie tip A4200.. ….pentru perioada de raportare 10.2018. Nu exista erori de validare. Perioada de raportare nu ar trebui sa fie septembrie? Mentionez ca toate rapoartele Z din declaratie apartin lunii septembrie.”

e.) Raspuns ANAF: “In aplicatia A4200 apare automat luna in care este completata, nu cea corespunzatoare fisierelor.”

f.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Un P.F.A. care nu are activitate decat 3 luni, pe timpul verii, depune declaratie lunar?”

f.) Raspuns ANAF: “Depuneti A4200 pentru cele 3 luni si F4109 pentru fiecare luna in care nu utilizati aparatul de marcat. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4109.html. In completare la raspunsul nostru facem precizarea ca, prin aparate de marcat electronice fiscale neutilizate se înţelege aparatele de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate, în nicio zi din perioada de raportare, pentru generarea oricăreia dintre datele pentru care exista obligatia de raportare (bon fiscal si raport Z).

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare