Facilitati, obligatii, termene privind casele de marcat – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 08.08.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Case de marcat: facilitati, obligatii, termene”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. As vrea sa va intreb, in cazul statiilor de carburanti, daca trebuie o avizare a casei de marcat impreuna cu solutia software. Pana acum nu trebuia. Am inteles ca este in curs o avizare speciala (a caselor/imprimantelor fiscale pentru aceasta activitate), neputandu-se folosi orice casa de marcat existenta pe piata (bineinteles, conform noilor reglementari, cu jurnal electronic). Multumesc.”

a.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! Există aparate de marcat electronice fiscale dedicate pentru aceasta activitate economica, iar programele de aplicatie trebuie inregistrate la ICI. 

În acest sens, HG 479/2003 prevede că, programele de aplicaţie externe interfaţate cu aparatele de marcat electronice fiscale prevăzute la art. 17 lit. a, b, e şi f trebuie să fie înregistrate în Biblioteca naţională de programe prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 1.621/2003 pentru organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, cu modificările şi completările ulterioare, specificând datele de identificare a aplicaţiei, precum şi modelele de echipamente fiscale omologate cu care se interfaţează.

Aparatele de marcat electronice fiscale destinate staţiilor de comercializare a carburanţilor care, în aceeaşi locaţie, pe lângă carburanţi mai comercializează şi alte produse pot fi dotate cu două echipamente fiscale distincte, unul pentru carburanţi şi unul pentru celelalte produse. Programul de aplicaţie trebuie să controleze şi să asigure gestionarea distinctă a vânzărilor de carburanţi de vânzarea celorlalte produse.”

b.) Intrebare contribuabil: “In cazul in care un contribuabil a achizitionat casa de marcat in luna iulie 2018 incepand cu ce data trebuie sa depuna declaratia cu datele exportate din casa de marcat?”

b.) Raspuns ANAF: “Bodor Levente, fişierele se transmit prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricăreia dintre datele prevăzute in OPANAF 627/2018. Prin perioadă de raportare se înţelege luna calendaristică. Obligația intră in vigoare cu data de 1 august 2018.”

c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Conform OUG nr. 28/1999 se excepteaza de la obligatia casei de marcat: k) comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă. Va rog sa definiti notiunea de comert prin corespondenta. In cazul in care o firma cu activitate preponderenta de comert cu ridicata vinde si prin intermediul unei platforme de comert electronic si livreaza cu masinile proprii si incaseaza numerar de la clenti, unii fiind persoane fizice, cum este considerat ? Are obligtia de a detine casa de marcat ? Daca da, atunci are obligatia de a emite bonuri fiscale pentru toate incasarile numerar ? Daca incasarea este pentru o factura emisa acum 1 luna, tot cu bon fiscal se face ?

c.) Raspuns ANAF: “In situatia descrisa de dumneavoastra, in care livrarea se efectueaza cu masinile societatii si incasati numerar de la clienti, aveti obligatia de a detine aparat de marcat electronic fiscal si de a emite bon fiscal.”

d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Exista vreo posibilitate de a verifica daca bonurile fiscale emise de comercianti au fost eliberate prin case de marcat fiscalizate cu jurnal electronic? Respectiv, exista un registru public pentru a verifica numarul avizului de distributie a caselor de marcat fiscale, respectiv numarul de ordine din Registrul de evidenta a caselor de marcat fiscale instalate in judet sau in municipiul Bucuresti? Va multumesc.”

d.) Raspuns ANAF: “Lista este valabila, aceasta urmeaza a fi actualizata.Facem precizarea ca pentru aparatele de marcat electronice fiscale nu se mai emit avize, ci Comisia din cadrul MFP emite autorizatii de distributie (nu emit avize).  Mentionam ca, pentru aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic

  • ICI avizeaza modelele;
  • MFP autorizeaza distributia;
  • nu se mai elibereaza numere de ordine, ci se atribuie numere de identificare unica a aparatelor de marcat. 

Acestea sunt comunicate utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale. Referitor la cea de-a doua intrebare, ca urmare a consultarii Listei operatorilor economici distribuitori de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, autorizați în ședința Comisiei de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic din data de 24.05.2018, veti identifica elementele care sunt cuprinse pentru moment in aceasta. Precizam ca lista este in curs de actualizare.

Menționăm că, se are in vedere implementarea unei aplicatii care să permită verificarea bonurilor fiscale. Ulterior, se vor întreprinde demersurile necesare pentru informarea contribuabililor cu privire la existenta acestei facilitati.”

e.) Intrebare contribuabil: “In cazul unei case de marcat achiziționata in iunie cu ce data se depune declarația cu datele exportate?”

e.) Raspuns ANAF: “Obligatia intra in vigoare la 1 august 2018. Fisierele se transmit până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate, perioada de raportare este luna calendaristica.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare