Factoringul

In vederea imbunatatirii lichiditatii pe termen scurt si a evitarii unor costuri administrative, unele companii apeleaza la factoring.

Ce este factoringul ?

Factoringul reprezinta activitatea de cesionare a facturilor de catre o anumita companie catre compania de factoring in schimbul unui avans in numerar stabilit din suma care urmeaza a fi ulterior incasata.

Ce trebuie avut in vedere cand se apeleaza la factoring ?

– costurile de administrare a activitatii de facturare si de recuperare creante restante;

– protectia oferita impotriva riscului de nerecuperare a creantelor;

– posibilitatea ca factorul sa plateasca in avans clientului o parte din valoarea creantelor care urmeaza sa fie recuperate;

Avantajele apelarii la factoring

1. firma poate sa isi plateasca la timp furnizorii , ba chiar sa beneficieze de anumire discounturi oferite de acestea pentru plata anticipata;

2. mentinerea stocurilor la un nivel optim, evitandu-se situatia opririi productiei ca urmare a lipsei acestora;

3. finantarea se face astfel pe baza vanzarilor, fiind direct legata de acestea, diminuandu-se astfel necesitatea de a apela la overdraft-uri.

4. se economisesc costurile functionarii departamentului de facturare;

5. utilizarea expertizei firmei de factoring in acest domeniu;

6. nu mai este necesara concentrarea pe recuperarea debitelor restante, aceasta activitate fiind incredintata firmei de factoring.

Dezavantajele apelarii la factoring

1. faptul ca o firma apeleaza la factoring poate fi privit de catre potentialii colaboratori ca un semn de slabiciune a firmei (firma este privinta ca avand probleme de lichiditate);

2. factorul apare ca intermediar in relatia cu clientii firmei, iar de atitudinea acestuia depinde si imaginea firmei in fata clientilor sai.

Articole similare

One Thought to “Factoringul”

  1. Sergiu Acsinte

    Buna ziua !
    As dori sa scontez un contract ( + comanda ) cu un client .
    Ma puteti ajuta ?

Comentariul tau aici