Factura de servicii turistice pentru angajati este deductibila sau nu?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Avand in vedere ca august este o luna in care angajatii isi iau concedii de odihna, poate sa apara  urmatoare intrebare: Cheltuiala cu serviciile turistice pentru salariati se poate deduce?

  Regula generala spune:

  Art. 25  Cod fiscal : (1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum și taxele de înscriere, cotizațiile și contribuțiile datorate către camerele de comerț și industrie, organizațiile patronale și organizațiile sindicale.

  Limita de deductibilitate:

  Art. 25 Cod fiscal, (1) : Au deductibilitate limitata :

  b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidența acestei limite următoarele:

  3. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților și copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creșă acordate de angajator în conformitate cu legislația în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariații proprii și membrii lor de familie, precum și contribuția la fondurile de intervenție ale asociațiilor profesionale ale minerilor;

  4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern;

  Normele la codul fiscal prevad ca : 15. (1) Cheltuielile efectuate în baza contractului colectiv de muncă, ce intră sub incidența prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, sunt cheltuielile de natură socială stabilite în cadrul contractelor colective de muncă la nivel național, de ramură, grup de unități și unități, altele decât cele menționate în mod expres în cadrul art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

  Analiza din punct de vedere al impozitului pe salarii:

  Art. 76 Codul fiscal – Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor prevede ca

  (4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

  a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, cât și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

  !!!De retinut este faptul ca in clauzele contractului de munca trebuie sa fie cuprinse informatii referitoare la  acordarea acestor beneficii astfel incat aceste cheltuieli sa fie considerate deductibilie si sa nu fi considerate asimilate salariilor.

  Avand in vedere cele prezdentate mai sus, cheltuiala cu serviciile turistice pentru salariati:

  • este deductibila in limita impusa cheltuielilor sociale (5%)
  • ce depaseste 5% este cheltuiala nedeductibila dar nu avantaj in natura daca este stipulat acest drept in contractul de munca;
  • ce depaseste 5% este avantaj de natura salariala daca nu este mentionat in contractul de munca si supus impozitului pe venit si contributiilor sociale.

   

   

   

   

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: