Formularul 085 a fost modificat – Ordinul ANAF 1254/2021

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In data de 17 august 2021 in Monitorul Oficial, Partea I nr. 788 a fost publicat Ordinul ANAF nr. 1.254/2021 pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (085) “Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”. Ordinul intra in vigoare incepand cu data de 17 august 2021.

Formularul (085) se depune la organul fiscal central competent de persoanele impozabile stabilite sau care își au domiciliul stabil sau reședința în România care efectuează livrări intracomunitare de bunuri la distanță și prestează servicii de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune, precum și servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a căror valoare totală nu depășește în anul calendaristic curent și nu a depășit nici în cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei) și care optează pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), sau care, după cel puțin 2 ani calendaristici, optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.

Instructiuni de completare:

“Formularul (085) “Opțiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” se completează și se depune de persoanele impozabile stabilite sau care își au domiciliul stabil sau reședința obișnuită în România care efectuează vânzări intracomunitare de bunuri la distanță, cu locul de începere a expedierii sau transportului în România, care sunt expediate sau transportate către un alt stat membru și/sau care prestează servicii de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune, precum și servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a căror valoare totală nu depășește în anul calendaristic curent și nu a depășit nici în cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei).

Formularul se completează înscriindu-se cu majuscule, citeț, corect și complet, toate datele prevăzute de acesta. Formularul se întocmește în două exemplare, din care:

 un exemplar, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poștă, cu confirmare de primire;

 un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

Formularul se poate depune și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.

Completarea formularului se face astfel:

Secțiunea I”Date de identificare a persoanei impozabile”

Caseta “Denumire/Nume, prenume” se completează cu denumirea persoanei impozabile care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 2781 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), dar care optează pentru aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.

Caseta “Cod de înregistrare în scopuri de TVA” se completează cu codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit potrivit art. 316 din Codul fiscal, înscris în certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.

Înscrierea cifrelor în casetă se face cu aliniere la dreapta.

Caseta “Domiciliul fiscal” se completează cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile.

Secțiunea II”Reprezentare prin împuternicit” se completează de către împuternicitul desemnat potrivit art. 18 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, înscriindu-se numărul și data cu care împuternicitul a înregistrat actul de împuternicire, în original sau în copie legalizată, la organul fiscal.

Rândul “Nume, prenume/Denumire” se completează cu datele privind numele și prenumele sau denumirea împuternicitului.

Rândul “Cod de identificare fiscală” se completează cu codul de identificare fiscală atribuit împuternicitului.

Secțiunea III”Opțiune privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal” se bifează de către persoanele impozabile care optează, în conformitate cu prevederile art. 2781 alin. (3) din Codul fiscal, ca locul livrării în cazul vânzărilor la distanță și/sau locul prestării serviciilor de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune, precum și a serviciilor furnizate pe cale electronică să fie stabilit în conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.

Se bifează căsuța corespunzătoare situației în care se află persoana impozabilă, respectiv efectuează vânzări intracomunitare de bunuri la distanță sau prestează servicii de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune sau servicii furnizate pe cale electronică.

Secțiunea IV”Încetarea opțiunii privind aplicarea prevederilor art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal” se bifează de către persoanele impozabile care au aplicat cel puțin 2 ani calendaristici prevederile art. 275 alin. (2) și art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal și care urmează să aplice prevederile art. 2781 alin. (1) din Codul fiscal.

Se bifează căsuța corespunzătoare situației în care se află persoana impozabilă, respectiv optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) (vânzări intracomunitare de bunuri la distanță) sau optează pentru încetarea aplicării prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (prestări servicii de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune sau servicii furnizate pe cale electronică).”

Articole similare

Comentariul tau aici