Functionalitatea contului 348

 

Contul 348 ,, Diferente de pret”  la produse inregistreaza diferentele favorabile  sau nefavorabile determinate la sfarsitul fiecarei perioada de gestiune. Aceste diferente se stabilesc intre pretul standard (prestabilit) si costul de productie la semifabricate , produse finite  si produse reziduale.

Diferentele favorabile se obtin atunci cand costul efectiv este mai mic decat costul standard, la care au fost inregistrate produsele in momentul obtinerii si se inregistreaza in rosu sau in chenar.

Diferentele nefavorabile se obtin atunci cand costul efectiv  este mai mare  decat costul standard si se inregistreaza in  negru (obisnuit, cu semnul  +).

Contul 348 Diferente de pret este un cont bifunctional, debitul acestui cont reflecta diferentele de pret favorabile  sau nefavorabile   obtinute la produsele  din productia proprie, iar creditul acestui cont reflecta diferentele de pret  favorabile sau nefavorabile repartizate la sfarsitul perioadei asupra produselor iesite  din gestiune. Soldul contului este debitor si reflecta  diferentele  de pret favorabile  sau nefavorabile  aferente semifabricatelor  si produselor finite existente.

Articole similare

Comentariul tau aici