Ghid de informare pentru angajatii straini

In luna decembrie 2009 a fost publicat de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei sociale, un ghid util de informare pentru cetatenii din state terte cu privire la drepturile, obligatiile si posibilitatile de integrare in societatea romaneasca.

Ghidul complet poate fi accesat urmand linkul.

Acest document aduce cateva precizari legat de autorizaţiile de muncă. Astfel, există mai multe modalităţi prin care un cetatean dintr-un stat tert poate lucra in Romania:

• ca angajat;

• ca detaşat din terţe state;

• ca liber profesionist sau

• ca antreprenor.

1.Angajarea

În aceasta situatie trebuie să obţinuta autorizaţia de muncă, apoi viza de lungă şedere pentru angajare şi în cele din urmă permisul de şedere.

Autorizaţia de muncă este necesară pentru obţinerea vizei de lungă şedere pentru angajare in muncă sau, după caz, a permisului de şedere in scop de muncă.

Tipurile de autorizaţii de muncă care pot fi acordate străinilor sunt următoarele:

a) Autorizaţia de muncă pentru lucrătorii permanenţi -dă dreptul titularului să fie incadrat in muncă pe baza contractului individual de muncă incheiat pe durată nedeterminată sau determinată, la o singură persoană fizică sau juridică din Romania ori la o reprezentanţă, sucursală sau filială din Romania a unei firme străine.

b) Autorizaţia de muncă pentru lucrătorii sezonieri -dă dreptul titularului să fie incadrat in muncă pe teritoriul Romaniei pentru o perioadă de cel mult 6 luni intr-un interval de 12 luni, neputand fi prelungit in vederea ocupării unui loc de muncă de altă natură.

c) Autorizaţia de muncă pentru lucrătorii stagiari -dă dreptul titularului să fie incadrat in muncă pe teritoriul Romaniei pentru efectuarea unui stagiu in vederea obţinerii unei calificări profesionale.

d) Autorizaţia de muncă pentru sportivi -dă dreptul sportivilor profesionişti să fie incadraţi in muncă la un singur angajator roman, al cărui obiect principal de activitate il constituie desfăşurarea de activităţi sportive, pe o perioadă de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pană la 12 luni.

e) Autorizaţia de muncă nominala – dă dreptul titularului să presteze activităţi sezoniere, dacă acesta a desfăşurat anterior activităţi in baza unei autorizaţii de muncă pentru lucrătorii sezonieri, la acelaşi angajator de pe teritoriul Romaniei, şi a respectat obligaţia de a părăsi teritoriul Romaniei la expirarea duratei contractului individual de muncă anterior,potrivit condiţiilor impuse prin lege.

f) Autorizaţia de muncă pentru lucrătorii transfrontalieri – dă dreptul titularului să fie incadrat in muncă pe baza contractului individual de muncă pe o perioadă de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi interval de pană la 12 luni, la o singură persoană fizică sau juridică din Romania ori la o reprezentanţă, sucursală sau filială din Romania a unei persoane juridice cu sediul in străinătate, dacă se intoarce in fiecare zi sau cel puţin o dată pe săptămană in zona de frontieră a unui stat vecin cu Romania, in care işi are domiciliul şi al cărui cetăţean este.

Articole similare

Comentariul tau aici