ABC Costing

Pentru prima data , conceptul ABC a fost utilizat de catre Robert Kaplan si William Burns, la sfarsitul anilor ’80.   ABC este o metoda de calculatie a costurilor.

Metoda ABC aduce o alternativa la metodele traditionale prin faptul ca mai intai se cumuleaza cheltuielile indirecte pentru fiecare activitate organizationala.Apoi se atribuie aceste costuri produselor, serviciilor sau clientilor care au generat acea activitate.

Metoda  presupune :

-identificarea activitatilor care sunt necesare obtinerii produsului/serviciului sau deservirii clientului;

– determinarea costurilor acestor activitati : unele sunt directe pentru ca pot fi alocate exact fiecarei unitati de produs (de exemplu materia prima), altele sunt indirecte si nu pot fi alocalte cu exactitate unui produs –fiindca de ele beneficiaza 2 sau mai multe produse (de exemplu costurile de depozitare), iar altele sunt costuri generale,administrative (costurile salariale ale personalului administrativ).

-identificarea produselor rezultate (output-uri) : produse finite, servicii, clienti.

-atribuirea costurilor activitatilor catre aceste output-uri.Aceasta se realizeaza utilizand driverele de activitate. Aceste drivere aloca costurile activitatilor pe baza de consum sau in functie de cererea pentru respectiva activitate.

Articole similare