Important! Principalele modificari aduse de OUG nr.8/2015 cu privire la aparatele de marcat electronic fiscal

OUG nr.8/2015 aduce modificari si completari  OUG nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, dupa cum urmeaza:

  • Se introduce notiunea de bacsis , orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.
  • Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparatele de marcat electronice fiscal si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct;
  • Operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca bacsisul ramane la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Daca bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate si asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.
  • Regulamentul de ordine interioara se pastreaza la locul de instalare al aparatului de marcat electronic fiscal in vederea prezentarii organelor de control;
  • Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor, potrivit reglementarilor contabile.

Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscal sunt obligati:

  • Sa intocmeasca documente justificative pentru sumele introduse in unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decat cele pentru care au emis bonuri fiscal sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului;
  • Sa instituie un registru de bani personali, pentru inregistrarea sumelor de bani detinute de personalul operatorului economic la inceperea programului de lucru. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali.


Articole similare

Comentariul tau aici