Importanta verificarilor intre contabilitate si gestiune

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Desi scopul contabilitatii de gestiune este diferit de cel al contabilitatii financiare, informatiile dintre cele doua trebuie sa se coreleze.

Gestiunea urmareste controlul activitatii interne a unei companii, calculul costurilor si rezultatelor economico-financiare pe tipuri de activitati, produse, lucrari, servicii etc. Mai simplu spus, presupune urmarirea stocurilor, evidenta productiei, evidenta situatiei clientilor si furnizorilor.

Contabilitatea financiara este mult mai rigida, se supune unor reguli contabile stricte si ofera informatii publice.  Scopul ei este inregistrarea tuturor tranzactiilor in care este implicata o societate intr-o forma reglementata si comuna pentru toate societatile.

Iata cateva tipuri de verificari care se pot face intre contabilitate si gestiune:

  • Totalul vanzarilor inregistrate in gestiune trebuie sa corespunda cu totalul veniturilor din vanzare inregistrate in contabilitate.

De exemplu, daca utilizezi SmartBill, poti generezi un raport – Vanzari pe produse care iti va arata pentru fiecare produs valorile vanzarilor din perioada selectata.

In contabilitate, poti sa verifici daca totalul vanzarilor corespunde cu veniturile inregistrate in balanta pe conturile corespunzatoare de venit.

In felul acesta ne asiguram ca veniturile totale sunt inregistrate corect in contabilitate si astfel avem o baza de calcul corecta a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

  • Verificarea ca valoarea totala a stocurilor din gestiune corespunde cu soldurile conturilor de stocuri.

Aceasta verificare ne confera certitudinea ca toate documentele aferente miscarilor de stocuri au fost inregistrate in contabilitate.

De exemplu, in SmartBill Gestiune, poti sa generezi balanta stocurilor, din modulul de Rapoarte, pe baza caruia poti sa obtii valoarea totala a stocurilor la final de perioada.

Balanta stocurilor din gestiune ne arata pe fiecare gestiune, produs/cod, care sunt miscarile dar si soldul final.

In SmartBill Gestiune, se pot genera mai multe tipuri de rapoarte pe stocuri. Unul dintre acestea este raportul prin care se analizeaza vechimea stocului, raport care asigura informatii importante cu privire la potentiale ajustari necesare in contabilitate.

  • Nu in ultimul rand, una din verificarile comune si importante atat pentru contabilitate

cat si pentru gestiune este inventarierea.

Pentru inventarierea stocurilor, in SmartBill Gestiune exista un modul separat – Inventar, disponibil in sectiunea de Tranzactii pe stoc.

In ce proveste gestiunea imobilizarilor, in SmartBill aceasta se regaseste in aplicatia de contabilitate. Este un modul distinct, care permite evidenta mijloacelor fixe si calculul amortizarii pentru fiecare din acestea.

Tot aici, in acest modul se poate tine evidenta obiectelor de inventar.

Utilizatorii aplicatiilor SmartBill au avantajul ca datele si tranzactiile din gestiune se transfera automat catre programul de contabilitate, astfel ca aceste realizarea acestor reconcilieri este mult mai usor de facut.

Articole similare

Comentariul tau aici