Impozitul pe reprezentanta – prevederi legislative

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit Codului Fiscal, Orice persoana juridica straina, care are o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania, are obligatia de a plati un impozit anual. Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, pentru ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat, respectiv pana la 25 iunie si 25 decembrie inclusiv a anului de impunere.

Pe de alta parte, in cazul unei persoane juridice straine, care in cursul unui an fiscal înființează sau desființează o reprezentanță în România, impozitul datorat pentru acest an se calculează proporțional cu numărul de luni de existență a reprezentanței în anul fiscal respectiv.

Cand platesc si depun declaratia?

Plata impozitul pe reprezentanta la bugetul de stat se face in doua transe egale, pana la datele de 25 iunie si 25 decembrie inclusiv a anului de impunere.

Persoana juridica straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere.

Persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare