Indemnizatia de hrana acordata personalului din sistemul sanitar-impozitare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii pentru indemnizatia de hrana acordata personalului din sistemul sanitar?

Raspuns ANAF, 08.08.2018, pe site-ul propriu:

Incepand cu 1 ianuarie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar care a beneficiat in anul 2017 de tichete de masa, se acorda lunar o indemnizatie de hrana care reprezinta a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.

Potrivit Codului fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda.

Ca atare, indemnizatia de hrana acordata personalului din sistemul sanitar reprezinta un venit salarial care se impoziteaza prin cumulare cu veniturile salariale realizate in luna in care se acorda angajatului.
Pentru indemnizatia de hrana acordata personalului din sistemul sanitar, se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si contributia asiguratorie pentru munca.

Baza legala: 

Legea nr 227 / 2015 articolul 76 al. 1; art. 139 al. 1 lit. a); art. 157 al. 1 lit. a); art. 220ˆ4 alin. (1) lit. a)
Legea nr 153 / 2017 articolul 18 al. 1 si 5

Articole similare