Indeplinirea conditiei privind numarul de salariati pentru impozit 1% micro

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Microintreprinderile pot fi impozitate cu o cota de 3% in cazul in care nu au angajati si cu o cota mai favorabila, de 1% din venituri, daca indeplinesc anumite conditii legate de numarul de angajati.

Mai concret, pentru a beneficia de cota redusa de 1% microintreprinderile trebuie sa aiba unul sau mai multi salariati, prin salariati intelegandu-se persoanele angajate cu contract individual de muncă cu normă întreagă.

Codul muncii defineste la art 112 ce inseamna norma intreaga. Astfel, pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână.

In numarul de salariati se includ si CIM-urile supendate cum sunt de exemplu cele pentru angajatii aflati in concediu de crestere copil.

Conditia este indeplinita si in cazurile in care:

  • exista mai multi salariati, cu contracte de munca cu timp partial, dar care insumate sunt echivalentul unei norme intregi
  • exista contracte de administrare sau mandat remunerate cel putin cu salariul minim

In cazul microîntreprinderilor care nu au nici un salariat, in cazul in care angajează un salariat pentru a beneficia de cota de 1%, acesta trebuie angajat cu CIM pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puțin 12 luni.

Ce se intampla in cazul in care microintreprinderea nu mai are salariati ?

Daca o microintreprindere are un salariat si aplica astfel 1%, dar ulterior angajatul pleaca, condiția referitoare la numărul de salariați se consideră îndeplinită dacă în cursul aceluiași trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea condiției de mai sus (CIM cu durata nedeterminata sau determinata de minim 12 luni).

Articole similare

Comentariul tau aici