Infractiuni cu autoturisme second hand – investigatii Directia Antifrauda

Directia Antifrauda a identificat recent in urma unor controale fiscale o firma din Romania specializata in comertul cu autoturisme second hand care in perioada 2009-2014 a cauzat un prejudiciu la buget de circa 3 mil. euro datorat aplicarii necorespunzatoare a regimului TVA pentru bunuri second hand.

Codul fiscal prevede un regim special pentru bunurile second-hand , regim detaliat la art. 152.2 din Codul fiscal.

Definitia bunului second hand

Bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite în starea în care se află sau după efectuarea unor reparaţii, altele decât operele de artă, obiectele de colecţie sau antichităţile, pietrele preţioase şi alte bunuri prevăzute în norme.

Conditii de indeplinit

Persoana impozabila pentru a aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second hand, trebuie ca :

·        sa fie revanzator

·        bunurile sa le achizitioneze din interiorul Comunitatii;

·        furnizorii sa fie in una din urmatoarele categorii :

a) o persoană neimpozabila, de exemplu achizitioneaza o masina second hand de la un proprietar persoana fizica.

b) o persoană impozabilă, în măsura în care livrarea efectuată de respectiva persoană impozabilă este scutită de taxă (furnizorul din Comunitate nu a dedus tva la momentul achizitiei).

c) o întreprindere mică, în măsura în care achiziţia respectivă se referă la bunuri de capital;

d) o persoană impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea de către aceasta a fost supusă taxei în regim special.

În cazul livrărilor pentru care se exercită opţiunea de regim special, baza de impozitare pentru TVA este marja profitului.

Ce este marja profitului ?

Marja profitului este diferenţa dintre preţul de vânzare aplicat de persoana impozabilă revânzătoare şi preţul de cumpărare, în care:

1. preţul de vânzare constituie suma obţinută de persoana impozabilă revânzătoare de la cumpărător sau de la un terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de această tranzacţie, impozitele, obligaţiile de plată, taxele şi alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport şi asigurare, percepute de persoana impozabilă revânzătoare cumpărătorului, cu excepţia reducerilor de preţ;

2. preţul de cumpărare reprezintă tot ce constituie suma obţinută, conform definiţiei preţului de vânzare, de furnizor, de la persoana impozabilă revânzătoare;

Persoana impozabilă revânzătoare poate aplica regimul normal de taxare pentru orice livrare eligibilă pentru aplicarea regimului special, inclusiv pentru livrările de bunuri pentru care se poate exercita opţiunea de aplicare a regimului special .

Cand nu se aplica regimul special ?

Regimul special nu se aplică pentru:

a) livrările efectuate de o persoană impozabilă revânzătoare pentru bunurile achiziţionate în interiorul Comunităţii de la persoane care au beneficiat de scutire de taxă, la cumpărare, la achiziţia intracomunitară sau la importul de astfel de bunuri ori care au beneficiat de rambursarea taxei;

b) livrarea intracomunitară de către o persoană impozabilă revânzătoare de mijloace de transport noi scutite de taxă;

Mecanismul practicat de firma investigata a fost urmatorul :

-societatea a achizitionat un numar de 1.372 autoturisme second hand din tari UE, de la persoane juridice platitoare de TVA situatie in care nu avea dreptul sa aplice regimul special;

– a aplicat cota tva doar asupra marjei profitului obtinut din revanzare;

-autoturismele se achizitionau doar la comanda;

– reprezentantii firmei creditau firma si isi restituiau imprumutul imediat dupa incasarea contravalorii masinii de la clienti.

-persoana care semna toate documentele – contracte, chitante nu avea nici o imputernicire de reprezentare a firmei.

Pentru toate acestea s-a dispus cercetarea penala.

Articole similare

Comentariul tau aici