Inregistrarea in Spatiul Privat Virtual a persoanelor fizice – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 06.06.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Inregistrarea in Spatiul Privat Virtual a persoanelor fizice”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil“Buna ziua! Sunt înregistrată, dar nu reusesc sa descarc SOFT A (declaratia unică) imi apare ca trebuie sa reactualizez Adobe Reader, desi este reactualizat. Am incercat de cateva zile si nu am reusit. Am vorbit cu un operator ANAF si nu am obtinut nicio solutie.”

a.) Raspuns ANAF: “Bună ziua! În cazul în care utilizați navigatoarele de internet Chrome sau Opera, după ce dați click pe link-ul de descărcare „soft A” al Declarației Unice, este necesar să apăsați combinația de taste Ctrl+J, accesând în acest mod istoricul descărcărilor.

Pentru a deschide fișierul PDF descărcat, în browser-ul Chrome va trebui să dați click pe „Show in folder” iar în browser-ul Opera este necesar să executați click cu butonul din dreapta al mouse-ului pe fișierul descărcat și selectați „Show in folder”. Se va afișa o nouă fereastră, unde veți regăsi fișierul descărcat pe care îl veți deschide cu aplicația Adobe Reader executând dublu-click pe acesta.

În cazul în care utilizați navigatoarele Edge, Firefox sau Vivaldi, după ce veți face click pe link-ul de descărcare al Declarației Unice vi se va oferi opțiunea de a salva fișierul PDF (istoricul descărcărilor este disponibil și în aceste browsere prin combinația de taste Ctrl+J). După salvarea fișierului PDF îl veți deschide cu aplicația Adobe Reader executând dublu-click pe acesta, în directorul în care a fost descărcat.”

b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Sunt inregistrat in Spatiul Virtual Privat dar nu pot sa accesez imformatiile cu privire la platile pe care trb sa le fac, declaratia 200 depunand-o inca de la sfarsitul lunii martie! Unde e problema? Mentionez ca nici prin posta NU AM PRIMIT nicio decizie de impunere! Astep un raspuns lamuritor! Va multumesc!”

b.) Raspuns ANAF: “Din cele prezentate de dvs, reiese că pentru moment nu vi s-a emis decizia de impunere anualăde către organul fiscal și implicit nu v-a fost comunicată, acesta este motivul pentru care nu figureaza decizia în SPV și nici obligația de plată.

Însă, daca doriți informații suplimentare puteţi solicita informaţii folosind Formularul de contactexistent în serviciul SPV.”

c.) Intrebare contribuabil: “Daca am cerificat digital pentru SPV pe numele meu si il folosesc pentru a depune declaratii la doua firme conform imputernicire, este posibil sa folosesc acel certificat pentru mine personal si eventual pentru alt membru al familiei?”

c.) Raspuns ANAF: “Certificatul digital se poate utiliza pentru depunerea declaraţiei în numele deţinătorului acestuia. Certificatul digital se poate utiliza şi pentru depunerea declaraţiei în numele altei persoane, dacă aceasta desemnează prin împuternicire pe deţinătorul certificatului în relaţia cu organul fiscal.”

d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, pentru depunerea formularului unic online este necesara detinerea acelei semnaturi electronice? Ma induce in eroare acea semnatura electronica, nu am folosit-o niciodata. Detin un cont pe Spatiul Virtual Privat, insa nu stiu multe despre acea semnatura electronica. Cum functioneaza? Poate depune oricine declaratia unica, chiar daca nu detinem acea semnatura? Va multumesc anticipat.”

d.) Raspuns ANAF: “Bună ziua! În cazul în care depuneți Declarația Unică prin serviciul Spațiul Privat Virtual, nu este necesară o semnătură electronică (certificat digital calificat). După completarea formularului îl veți valida lăsând câmpul „Semnătura electronică” necompletat. Acest câmp se utilizează numai în cazul în care formularul este depus de către un împuternicit.

e.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Am un PFA, ca sa ma inregistrez in SPV, intrebari:

  1. accesez optiunea ,,persoane fizice” ?;
  2. folosesc CUI sau CNP ?;
  3. este necesar certificatul digital?.”

e.) Raspuns ANAF: “Buna ziua, pentru înregistrarea în SPV este necesar sa accesați secțiunea ”persoane fizice”. Înregistrarea se face pe CNP, utilizând un act administrativ emis de ANAF începând cu anul 2013. În acest caz nu este necesar sa dețineți un certificat calificat. În situația în care sunteți plătitor de TVA sau de impozit pe salarii și contribuții de asigurări sociale, este necesara înregistrarea pe CUI în baza unui certificat calificat.”

f.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, se poate folosi adresa mea de email pentru mai multe persoane?”

f.) Raspuns ANAF: “Bună ziua! Pentru a putea înregistra mai multe persoane fizice în serviciul Spațiul Privat Virtual, trebuie să aveți calitatea de împuternicit al acestor persoane și este necesar să dețineți un certificat digital calificat.

În cazul în care înregistrarea se face individual, pe baza credențialelor, adresa de e-mail trebuie să fie unică pentru fiecare persoană care se înregistrează, așa cum se prevede la art. 20, alin. (5) al Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică.”

Articole similare