Intrebari si raspunsuri – declaratia unica 2019 !

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 20.03.2019, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Completarea și depunerea declarației unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019 ”.

Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil:Intreprindere Individuala, nu desfasoara activitate in 2019, mai depune declaratia unica pentru estimare 2019? Multumesc!”

a.) Raspuns ANAF: “Aveti obligatia depunerii declaratiei unice, completand in mod corespunzator cap I si II.”

b.) Intrebare contribuabil: “Persoana fizica are contract de inchiriere imobil in lei. Depune declaratia unica pe 2019 cu venitul aferent anului 2019, fara sa mai declare venitul efectiv realizat pe 2018? Multumesc!”

b.) Raspuns ANAF: “Persoana fizică care obține venituri din cedarea folosinței bunurilor a carei chirie este exprimată în lei, nu are obligația completării Capitolului I al declarației unice. Pentru venitul aferent anului 2019 se va completa in mod corespunzator Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2019.”

c.) Intrebare contribuabil: “Daca s-a depus declaratia si pentru 2019 sau calculat bonificatii pentru obligatiile de plata se depune rectificativa ? Daca se depune ce subsectiuni se completeaza? Multumesc!”

c.) Raspuns ANAF: “Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere. Fac excepție contribuabilii care nu au obligația completării capitolului I din declarație și care rectifică declarația în condițiile prevăzute de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.”

d.) Intrebare contribuabil: “Care este termenul de depunere a declaratiei in cazul incasarii dividendelor , in anul 2019. Cu articol din cod, va rog frumos.”

d.) Raspuns ANAF: “In situatia in care dividendele se incaseaza in anul 2019, dupa data de 31.07.2019, persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului (art. 174, alin. 10 din Codul fiscal) completand corespunzator cap II.”

e.) Intrebare contribuabil: “Am obținut venituri din salarii pana in luna februarie a acestui an. Începând cu luna martie nu mai sunt angajata și nici nu mai obținut venituri din alte surse. Doresc sa ma asigur in sistemul de sanatate și am înțeles ca pot face acest lucru prin depunerea declarației unice și plata contribuției CASS (prin opțiune). Având in vedere ca nu mai am venituri, voi plati 6 x 208 RON sau 10 x 208 RON (începând cu luna martie) sau 12 x 208 RON?

e.) Raspuns ANAF: “Referitor la cele prezentate de dumneavoastră va comunicăm faptul că veți dobândi calitatea de asigurat la data depunerii declarației unice, iar suma de plată în contul CASS, pentru 12 luni, este stabilită prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației.

Salariul minim brut pe țară, în funcţie de care se stabileşte contribuția pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019.

Prin urmare, cota CASS 10% aplicată la 12.480 lei înseamnă 1.248 de lei.

Aceasta este suma care trebuie achitată până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția, indiferent de data depunerii declarației.”

f.) Intrebare contribuabil: “Pentru veniturile realizate ca persoane fizice independente, din activitati independente, in sistem real, pensionarii cu pensie anticipata in afara de impozitul pe venit trebuie sa mai declare si sa plateasca si CAS sau CASS? Daca da, atunci in ce situatie?”

f.) Raspuns ANAF: “Referitor la întrebarea dvs, dacă persoana fizică, pensionar, estimează că va obține veniturile din activități independente în anul 2019 care depășesc plafonul minim de 12 salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației, aceasta are obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate si depunere a declaratiei unice, completând corespunzător CAPITOLUL II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2019″, SUBSECȚIUNEA a 2- a – ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată”.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare

Comentariul tau aici

×
×