ITM Salaj: hartuirea la locul de munca 2025

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Comunicat ITM Salaj, 14.02.2025

Începutul de an aduce modificări ale legislației în domeniul hărțuirii, prin HG nr.27/2025, care modifică  și completează Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, aprobată prin HG nr.970/2023, a cărei implementare a devenit obligatorie în luna aprilie 2024.

O schimbare adusă de HG nr.27/2025 se referă la sesizările anonime al căror subiect este hărțuirea la locul de muncă.  Anterior, victima putea depune plângere scrisă numai cu asumarea identității sale. Acum Metodologia reglementează expres faptul că angajatorul este obligat să examineze și să soluționeze plângerea anonimă, dacă aceasta conține date și informații referitoare la fapte de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.

Această nouă prevedere impune revizuirea metodologiilor interne ale angajatorilor, atât din sectorul public cât și din cel privat,  pentru a permite depunerea de plângeri anonime, ceea ce conduce la existența a două proceduri separate, una pentru sesizările anonime, iar cea de-a doua pentru cele depuse cu asumarea identității.

Modificările aduse Metodologiei pun un accent mai mare pe sprijinul acordat victimelor hărțuirii, fiind introdusă expres obligația angajatorului de a implementa o nouă procedură, care să cuprindă două aspecte principale:

•  modalitatea concretă în care angajatorul oferă suport victimelor;

•  mecanisme de prevenție care constau în consiliere de specialitate și îndrumare pentru persoanele care reclamă fapte de hărțuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.

Legislația în vigoare impunea deja angajatorului să informeze salariații cu privire la multiple aspecte legate de discriminare și hărțuire, inclusiv prin organizarea de cursuri de formare pentru toți salariații. 

Modificările aduse Metodologiei extind aceste obligații, impunând angajatorilor să adopte măsuri de conștientizare și de accesare a unor proceduri administrative de protecție pentru victime. Astfel, angajatorii trebuie să ofere victimelor informații detaliate despre procedurile administrative disponibile și să le ofere asistență și îndrumare în parcurgerea acestor proceduri. 

Totodată, în vederea respectării și promovării egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați pentru eliminarea discriminării pe criteriul de sex, angajatorii au obligația de a promova măsuri privind întocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea funcțiilor de decizie, formarea continuă și dezvoltarea carierei, organizarea muncii, condițiile și mediul de muncă, respectiv asigurarea tratamentului egal în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă.

În același context, Legea nr.296/2024, care modifică OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, prevede ca petițiile anonime care care se referă la cazuri de hărţuire pe criteriu de sex ori de hărţuire morală să fie analizate de către persoana responsabilă sau, după caz, Comisia de primire şi soluţionare a cazurilor de hărţuire.

În cazul în care, în urma analizei,  există indicii ale unor fapte penale, de hărţuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

Articole similare

Comentariul tau aici