Linie verde pentru romanii care muncesc in Spania

Guvernul a aprobat ieri ,in sedinta de guvern, LINIA VERDE pentru romanii din Spania, cu apelare prin linie telefonica si internet. Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a cerut organizarea in cel mai scurt timp a unei echipe care sa monitorizeze sesizarile muncitorilor romani . „Am decis înființarea acestei linii telefonice, la care românii din Spania, dar și din România pot suna gratuit, în așa fel încât să nu apară niciun fel de abuzuri pentru cei care se află acum în Spania, pentru că știți cum e, de câte ori instrucțiunile de aplicare pentru o lege sunt neclare, există spațiu de abuz pentru funcționarul care aplică acele măsuri”, a precizat demnitarul.

 

Muncitorii nostri din Spania, dar si cei care vor cauta de azi incolo un loc de munca in Peninsula, trebuie sa sesizeze la LINIA VERDE eventualele abuzuri, sa adreseze intrebari si sa ceara lamuri punctuale, cu privire la restrictiile impuse pe piata muncii pentru romani. Lucratorii din Romania si Spania vor putea suna la telefonul verde intre orele 08.00 si 22.00. Aici vor primi toate informatiile de care au nevoie.

 

In aproximativ doua saptamani , o echipa formata din specialisti de la Ministerul Muncii si Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca va prelua apelurile muncitorilor romani . Prin atasatul nostru de munca din Spania, angajatii Ministerului Muncii vor semnala imediat, eventualele abuzuri si incalcari ale legii, reprezentantilor Ministerului Muncii din Spania . Ramane esentiala cooperarea cu autoritatile spaniole. Ele trebuie sa ne ofere informatii corecte despre piata muncii din Spania, reglementarile nationale si regionale.

 

Potrivit statisticilor, in prezent, in aceasta tara se afla 861.584 de romani, iar ritmul de crestere a comunitatii romanesti se mentine. Se estimeaza o crestere de aproximativ 20.000 de persoane lunar, iar pana la sfarsitul anului 2011 numarul romanilor ar putea depasi cifra de 1 milion. Pe locul intai din punct de vedere al numarului de cetateni romani inregistrati se afla Comunitatea Madrid , cu un numar de 18.506 persoane inregistrare, urmata de Comunitatea Valenciana, cu 18.218 persoane si Comunitatea Castilla la Mancha cu 12.732 de cetateni inregistrati.

Articole similare