Lista beneficiilor salariale 2023 si modul lor de impozitare

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Regulile fiscale se modifica permanent si in mod special, la inceputul unui an fiscal. Exista mai multe noutati in ce priveste beneficiile si alte sume pe care angajatorii le pot acorda angajatilor in 2023. Iata lista completa mai jos:

1.Tichetele de masa

Tichete de masa reprezinta unul din cele mai comune tipuri de beneficii pe care angajatorii le pot acorda salariatilor.

Singura taxă care se aplică tichetelor de masă, acordate potrivit legii este impozitul de 10% care se reține de la salariat. Valoarea maxima a unui tichet de masa este de 30 de lei.

Contravaloarea tichetelor de masa nu se retine integral din salariul net al angajatului, doar valoarea impozitului se retine din salariu.

Am scris detaliat despre:

Contravaloarea tichetelor de masa nu se retine din salariu

Angajatorii pot acorda tichete de masa si sub valoarea de 30 lei, in functie de optiunea acestora.

Cateva reguli privind acordarea tichetelor se pot gasi in articolul: 10 clarificari privind acordarea tichetelor de masa: obligatiile angajatorului.

2.Masina pe firma

Masina pe firma poate fi utilizata exclusiv in scopul derularii activitatii firmei sau atat in scopul activitatii firmei cat si in scop personal.

Indiferent ca ne aflam in cazul unei microintreprinderi sau al unui platitor de impozit pe profit si indiferent ca masina este utilizata in scop personal sau in scopul activitatii firmei, decontarea cheltuielilor cu mașina de serviciu nu este considerata avantaj în natură.

Pentru cheltuielile rezultate din utilizarea masinii de firma, nu se reține impozit și contribuții sociale obligatorii.

3.Tichete cadou, cadouri in bani si in natura

Tichetele cadou nu se pot acorda decât propriilor salariați. Tichetelor cadou care se pot acorda in regim de scutire de taxe pentru angajati, sunt limitate la o anumita suma maximala/cadou/ocazie.

Mai precis, cadourile in bani si in natura, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori, nu sunt cuprinse în baza de calcul a contribuțiilor si impozitului în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie dintre cele de mai jos, nu depășește 300 lei:

(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Suma care depaseste 300 lei/persoana/ocazie se supune impozitului si contributiilor sociale obligatorii.

Este de mentionat faptul ca valoarea cumulata a tichetelor cadou, cadourilor in bani si in natura nu poate depasi 300 lei, cu alte cuvinte, nu se pot acorda si tichete de 300 lei si cadouri in bani/natura de 300 lei.

4.Decontarea transportului la si de la locul de munca

Codul fiscal prevede ca următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit și nici nu se supun contribuțiilor sociale: “… contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern” (art. 76 alin.(4) lit a) si art. 142 lit.b))

Trebuie ținut cont de faptul că acest beneficiu trebuie prevăzut în contractul de muncă sau regulamentul intern.

5.Stock option plan

Legislatia fiscala (Codul fiscal) defineste mai specific acest concept de stock option plan, pentru care se acorda facilitati, drept un program inițiat în cadrul unei persoane juridice prin care se acordă angajaților, administratorilor și/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achiziționa la un preț preferențial sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare, emise de entitatea respectivă.

Nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit, avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordării și la momentul exercitării acestora (art. 76 alin.(4) lit. r) din Codul fiscal).

De asemenea, nu se cuprind nici în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordării și la momentul exercitării acestora (art. 142 lit.p) din Codul fiscal).

Am scris detaliat despre aceasta posibilitate de optimizare fiscala aici: Optimizare fiscala prin stock option plan : ce reprezinta, avantaje fiscale angajat si angajator.

6. Opt beneficii plafonate la 33% din salariul de baza (nou din 2023)

Incepand cu anul 2023, se plafoneaza LUNAR la nivelul a 33% din salariul de baza al angajatului (adica salariul care figureaza in contractul de munca- fara bonusuri, sporuri, etc), urmatoarele venituri:

6.1 Prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate , altele decât prestațiile suplimentare primite de lucrătorii mobili prevăzuți în HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de muncă al persoanelor care efectuează activități mobile de transport rutier, în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizația de delegare/detașare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice

Citeste si: Delegare vs detasare vs mobilitate

6.2. Contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situații decât cea referitoare la hrana acordată de angajatori angajaților, în cazul în care potrivit legislației în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității) , astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislația în vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau în calcul numărul de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare. Prin hrană se înțelege hrana preparată în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaților care beneficiază de tichete de masă, în conformitate cu legislația în vigoare;

Care este situatia in cazul mesei calde acordate de angajator ?(valabil pana la 31.12.2022)

Cum se intampla in prezent (pana la 31.12.2022) ?

Potrivit art. 76 alin. (4) Cod fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

b)drepturile de hrană acordate de angajatori angajaților, în conformitate cu legislația în vigoare;

c)hrana acordată de angajatori angajaților, în cazul în care potrivit legislației în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității.

Normele la Codul fiscal prevad ca in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, în categoria drepturilor de hrană acordate de angajatori angajaților, potrivit legii, se cuprind:

a) alocațiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanță, internă și internațională, diferențiată pe categorii de acțiuni;

b) contravaloarea hranei, alimentelor sau numerarul acordat sportivilor pentru asigurarea alimentației de efort necesare în perioada de pregătire;

c) drepturile de hrană în timp de pace, primite de personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și valoarea financiară a normei de hrană, atunci când nu beneficiază de drepturi în natură, acordată personalului militar și civil, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special și personalul civil din sistemul administrației penitenciare în conformitate cu legislația în vigoare;

d) alte drepturi de această natură primite potrivit actelor normative specifice, cum ar fi: alocația de hrană zilnică pentru personalul navigant și auxiliar îmbarcat pe nave; alocația zilnică de hrană pentru consumurile colective din unitățile bugetare și din regiile autonome/societățile cu specific deosebit; alocația de hrană acordată donatorilor onorifici de sânge; alocația de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice și altele asemenea.

In prezent (si pana la 31.12.2022), doar in aceste situatii masa acordata salariatilor este neimpozabila. De asemenea, contravaloarea hranei acordate in conformitate cu prevederile de mai sus nu este supusa nici contributiilor sociale (art.142 Codul fiscal).

6.3.Cazarea și contravaloarea chiriei pentru spațiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziția angajaților proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată/lună/persoană, în următoarele condiții:
(i) angajatul, soțul/soția acestuia nu dețin o locuință în proprietate personală sau în folosință în localitatea în care își desfășoară activitatea;
(ii) spațiul de cazare/de locuit se află în unitățile proprii, inclusiv de tip hotelier sau într-un imobil închiriat în acest scop de la o terță persoană, de către angajator;
(iii) contractul de închiriere dintre angajator și terță persoană este încheiat în condițiile legii;
(iv) plafonul neimpozabil se acordă unuia dintre soți, în cazul în care ambii soți desfășoară activitate în aceeași localitate, la același angajator sau la angajatori diferiți, pe baza declarației pe propria răspundere a acestuia.
La determinarea plafonului de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe țară, în vigoare în luna pentru care se acordă avantajele.
Verificarea îndeplinirii condițiilor se efectuează pe baza documentelor justificative și constituie responsabilitatea angajatorului;

6.4.Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, regulamentul intern, sau primite în baza unor legi speciale și/sau finanțate din buget, în limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentând nivelul unui câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate

In anul 2023, printr-un proiect legislativ s-a stabilit valoarea castigului salarial mediu brut la nivelul sumei de 6.789 lei. Citeste si:
Castigul salarial mediu brut 2023, ajutorul de deces 2023.

6.5. Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană;

6.6.Primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană;

6.7.Sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele sunt acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative.

6.8.Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

7.Diurna pentru angajati

Ce reguli se aplica incepand cu aceasta data, reguli care vor fi valabile si in 2023?

Exista doua plafoane care se aplica impreuna pentru determinarea sumei pana la care diurna reprezinta venit neimpozabil si nesupus contributiilor sociale, astfel:

a) un plafon maxim deductibil al diurnei/zi :

  • pentru diurna interna- suma maxim deductibila este de 50 lei/zi.
  • pentru diurna externa : suma maxim deductibila este 2.5 ori nivelul pentru institutii publice. Diurna externa maxim deductibila este stabilita pentru fiecare tara in parte. Tabelul cu sumele pentru fiecare tara il poti gasi AICI.

b) un plafon maxim pe luna, de 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat -pentru salariati iar pentru administratori –3 remunerații prevăzute în raportul juridic. Se aplica atat pentru diurnele externe cat si interne.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate.
Plafonul aferent valorii a 3 remunerații prevăzute în raportul juridic se calculează prin raportarea celor 3 remunerații la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada deplasării.

Formula calcul plafon: Salariul brut * 3 * nr de zile pentru care se cuvine diurna /nr. zile lucratoare din luna

Mai precis textul legii arata ca este neimpozabila si nu se supune nici contributiile sociale :

“indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, inclusiv indemnizația specifică detașării transnaționale, prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, precum și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, primite de salariați potrivit legislației în materie, pe perioada desfășurării activității în altă localitate, în țară sau în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i) în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate;

Citeste si : Cateva exemple de calcul a diurnei din 2023

8.Participarea salariaților la profit

Participarea salariatilor la profit nu este un beneficiu foarte apetisant nici pentru angajati si nici pentru angajatori, deoarece este considerat venit asimilat salariilor, iar asupra acestor sume se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii. (Cod fiscal, art.76 alin.(2) lit.b)).

9.Cursurile de pregatire profesionala

Pregatirea profesionala a angajatilor nu este supusa nici unei limitari din punct de vedere fiscal.

Mai precis, nu este supusa nici impozitului pe venit si nici contributiilor sociale, cheltuielila efectuate de angajatori/plătitori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților, administratorilor stabiliți potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat și directorilor care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevăzut în raporturile juridice respective, pregătire legată de activitatea desfășurată de persoanele respective pentru angajator/plătitor (art. 76 alin.(4) lit.p) si art. 142 lit.n) din Codul fiscal).

10. Petrecerea de Craciun

Daca petrecerea este doar pentru angajati si partenerii lor atunci tratamentul contabil corect este acela de avantaj in natura.

Daca petrecerea este un eveniment de promovare atunci suma se poate inregistra pe cheltuiala de protocol, care este deductibila limitat in cota de 2% asa cum am aratat la inceput.

Citeste si : Vrei sa bugetezi petrecerea de Craciun ? Ce trebuie sa stii dpdv fiscal ?

11. Vouchere de vacanta

Voucherele de vacanță sunt bilete de valoare care se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Nivelul maxim al sumei care poate fi acordată unui angajat în decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanță este de 6 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.

În conformitate cu prevederile Codului Fiscal, aceste tichete acordate de angajator angajatului conform legii sunt supuse impozitului pe venitul din salarii, însă nu sunt incluse în baza de calcul al CAS, CASS.

12.Sume pentru educatia timpurie – se vor suspenda pana la 31.12.2023

In anul 2022, a fost introdusa o masura fiscala prin care cheltuielile privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie aflate în unități care oferă servicii de educație timpurie, conform legislației în vigoare sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, dar contribuabilii care efectuează astfel de cheltuieli scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie in limita a 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Ulterior, masura a fost suspendata pana la 31.12.2022 datorita dificultatilor de implementare avand in vedere textul ambiguu al reglementarii.

Masura va suferi o noua amanare, pana la 31.12.2023.

13.Serviciul medical de tip medicina muncii

Avizul medicului de medicina muncii este obligatoriu la angajare. Serviciile de medicina muncii sunt necesare pentru orice angajator, pentru fiecare contract de munca încheiat.Nici un contract de muncă nu va fi valid fără a exista anterior încheierii o adeverință de la un medic de medicina muncii. Ulterior, pe parcursul derulării activității unui salariat, astfel de vize periodice sunt necesare.

Cheltuielile cu medicina muncii sunt cheltuieli deductibile la angajator. Nu se încadrează ca avantaje în natura, si astfel nu sunt supuse impozitului, CAS și CASS

14.Teambuilding-ul

Un teambuilding poate fi organizat cu diverse scopuri:

-dacă scopul este de a pregăti profesional salariații atunci contravaloarea acestor servicii de training nu se consideră avantaj în natură.

-dacă scopul teambuilding-ului este cel de recreere, atunci tratamentul fiscal se schimbă și suma cheltuită de companie pentru fiecare angajat devine avantaj în natură.

-dacă scopul este mixt, atunci se va delimita partea de training de cea de recreere și se vor aplica separat tratamentele fiscale prezentate mai sus.

Detaliat, am scris aici: Cum tratam fiscal cheltuiala cu teambuilding-ul ?

Comamda acum: PACHETUL ALL INCLUSIVE

Articole similare

One Thought to “Lista beneficiilor salariale 2023 si modul lor de impozitare”

  1. Prepelita Mihaela

    Super, pe intelesul tuturor, documentat, fara loc de interpretari si dileme.
    Multumim

Comentariul tau aici