Locurile operatiunilor cuprinse in sfera de aplicare a TVA – aspecte esentiale

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Locul livrarii de bunuri:

  Potrivit Codului Fiscal, este considerat a fii loc al livrarii de bunuri urmatoarele:

  -locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, se situeaza in afara afara teritoriului european, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;

  -locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;

  -locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;

  -locul de plecare a transportului de pasageri, in cazul in care livrarile de bunuri sunt efectuate la bordul unui vapor, avion sau tren, pentru partea din transportul de pasageri efectuata in interiorul UE, daca:

  • partea transportului de pasageri efectuata in interiorul UE reprezinta partea transportului, efectuata fara nicio oprire in afara UE, intre locul de plecare si locul de sosire ale transportului de pasageri;
  • locul de plecare a transportului de pasageri reprezinta primul punct de imbarcare a pasagerilor in interiorul UE, eventual dupa o oprire in afara UE;
  • locul de sosire a transportului de pasageri reprezinta ultimul punct de debarcare prevazut in interiorul UE pentru pasagerii care s-au imbarcat in interiorul UE, eventual inainte de o oprire in afara UE.

  Locul achizitiei intracomunitare de bunuri:

  Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

  Locul importului de bunuri:

  Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.

  Locul prestarii de servicii:

  Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile.

  In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

  Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat in alt loc decat locul in care persoana impozabila si-a stabilit sediul activitatii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix.

  In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

   Locul operatiunilor legate de podul de frontiera peste fluviul Dunarea intre Calafat si Vidin:

  Pentru a determina locul operatiunilor impozabile in ceea ce priveste intretinerea sau repararea podului de frontiera, frontiera teritoriala este considerata ca fiind la mijlocul podului, pentru livrarile de bunuri, prestarile de servicii, achizitiile intracomunitare si importurile de bunuri, destinate intretinerii sau repararii podului.

  Pentru a determina locul operatiunii impozabile in ceea ce priveste perceperea taxei de trecere a podului se considera toata lungimea podului ca fiind:

  • parte a teritoriului Romaniei, pentru calatoriile dinspre Romania spre Bulgaria;
  • parte a teritoriului Bulgariei, pentru calatoriile dinspre Bulgaria spre Romania.

  Baza legala: Codul fiscal

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: