Mic dictionar contabil de multinationala

Mic dictionar contabil de multinationala

Cei care lucreaza in domeniul financiar-contabil in multinationale, sau cei care doresc sa aplice pentru o astfel de pozitie intr-o companie globala, gasesc in definirea fisei postului o serie de termeni care pot sa genereze controverse.

In acest articol ne propunem sa explicam cativa astfel de termeni .

• In primul rand, trebuie sa stiti ca de regula multinationalele au un departament de contabilitate (accounting) care se ocupa de contabilitatea financiara, si un department de controlling care se ocupa de regula de contabilitatea de gestiune. Un membru al echipei de contabilitate va avea de regula sarcini care presupun raportarea catre entitati externe (raportari catre Ministerul de Finante – TVA, decl. 112, declaratia 101 precum si alte declaratii fiscale, situatiile financiare), iar un membru al echipei de controlling se va ocupa de regula de raportarea catre managementul intern (indicatori de performanta ai afacerii, planuri de reconsiderare a costurilor, intocmire bugete, planificare si urmarirea variatiilor intre planificare si realizare).

• In al doilea rand vom discuta despre diferenta dintre CAPEX si OPEX.

CAPEX este prescurtarea de la capital expenditure –tradus cheltuieli de capital , si se refera la investitii in imobilizari (achizitii de mijloace fixe, imobilizari necorporale).

OPEX este prescurtarea de la operational expenditure- tradus cheltuieli operationale si se refera la toate elementele de cheltuieli necesare derularii afacerii (utilitati, consumabile, etc).

De exemplu, o imprimanta multifunctionala este un CAPEX, pe cand mentenanta lunara, consumabilele necesare pentru functionarea ei reprezinta OPEX.

• In al treilea rand, veti constata utilizarea foarte frecventa a termenului GAAP

GAAP provine de la general accepted accounting principle si se refera la un anumit standard de contabilitate acceptat intr-o anumita jurisdictie.

Astfel, daca pe un site de job-uri gasiti ca pozitia pentru care doriti sa aplicati necesita cunoasterea local GAAP, aceasta inseamna cunoasterea legislatiei contabile romanesti.

COGScost of goods sold –costul bunurilor vandute- cuprinde toate costurile aferente stocurilor : costuri de achizitie, de productie precum si alte costuri necesare obtinerii produselor finite care urmeaza a fi vandute.

Accrual se refera la una una din cele doua metode de contabilitate : pe baza de cash sau pe baza de angajamente. Accrual este un termen specific contabilitatii de angajamente.

Mai multe detalii despre Accruals

 

Articole similare

One Thought to “Mic dictionar contabil de multinationala”

  1. […] cifra de afaceri neta se cuprinde ceea ce se inregistreaza pe conturile din grupa 70 conform local GAAP […]

Comentariul tau aici

×
×