Minivacanta pentru angajati la sfarsit de noiembrie !

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  La sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, angajatii vor beneficia de o minivacanta, mai exact zilele de 30.11.2018 (Vineri) si 01.12.2018 (Sambata) sunt zile de sarbatoare, liber legal.

  Anul acesta una dintre cele doua zile va pica in weekend iar cealalta zi libera va pica intr-o zi de vineri, legandu-se foarte bine cu zilele de weekend (sambata si duminica).

  Potrivit art. 139 din Codul Munci, angajatorii trebuie sa acorde zi libera angajatilor in data de 30 Noiembrie 2018 (Vineri) cu ocazia Santul Andrei si in 01 Decembrie (Sambata) cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. 

  Exista, insa si exceptii de la regula de mai sus, mai exact persoane care trebuie sa lucreze si in zilele de sarbatoare legala. Potrivit Codului Muncii, angajatorii sunt obligati sa acorde compensatii, respectiv timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

  Totodata, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

  Atentie! Potrivit art. 260 alin. (1) pct. g) din Codului Muncii, angajatorii care nu acorda timp liber cu ocazia sarbatorilor legale sau care nu acorda compensatiile legale pentru munca in aceste zile risca o amenda cuprinsa intre 5.000 și 10.000 de lei.

  Zile de liber legal ramase pentru anul 2018:

  • 25 – 26 decembrie -> Craciunul;

  Anul 2019 incepe cu doua zile de liber legal:

  • 01 – 02 ianuarie -> Anul nou.

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  2 Comentarii

  1. Mariana Gheorghe says:

   Buna ziua,

   In situatia in care lucrez la o firma , unde patronul nu vrea sa dea nici zi libera in ziua declarata nelucratoare si nici sa o plateasca conform legii, ce se poate face ?

   Multumesc .

  2. Delia Mircea says:

   Buna ziua,

   In primul rand, va multumim ca ne urmariti articolele publicate!

   Potrivit art. 140 si 141 din Codul Muncii: “Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.”

   Daca va incadrati in cele mentionate mai sus atunci liberul legal neacordat in zilele de sarbatoare legala se pot compensa astfel: fie prin timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, fie printr-un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.

   Daca nu sunt respectate aceste prevederi legale, atunci ar trebui sa ii aduceti angajatorului la cunostinta aceste prevederi.

   Speram ca v-am putut fi de ajutor,
   O zi placuta!

  Distribuie acest articol: